2012. május 18., péntek

Székelyföld -- alibitender vagy piacszerzés?

Romániában közigazgatási és kisebbségügyi reform készül, melynek keretében Székelyföldet három régióra bontanák, mégpedig -- váratlan újdonság -- az ott élő magyarok számára hátrányos módon. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke nyílt levélben kéri Victor Ponta kormányfőt a terv felülvizsgálatára.

Érvei első olvasásra nyomósnak tűnnek, ám mivel ez kritikai gondolkodásra ösztönző blog, gyűjtöttem néhány tényt:
1. A román kormány összetétele: a miniszterelnök Victor Ponta (Szociáldemokrata Párt); ez év május 7. óta egy hárompárti szociálliberális koalíció (USL) kormányoz, miután az előző kormánykoalíció a népszerűtlen megszorítások miatt megbukott. Victor Pontáé a koalíció legnagyobb pártja.

2. Az új kormány nyíltan megfogalmazta, hogy a nem magyar kisebbségek lehetőségeit bővítő lépéseket tervez, a magyarok rovására.

Az MSZP honlapján kiderül, hogy Tabajdi Csaba európai parlamenti (EP) képviselő szót emelt a romániai kisebbségek jogaiért, ám olyan "ügyes" szóhasználattal élt, hogy a román kormány vidáman válaszolhatja neki: hiszen éppen bővítjük a kisebbségek lehetőségeit, köszönjük a helyeslést. A konkrét magyar kisebbség érdekei szempontjából Tabajdi Csaba -- és rajta keresztül az MSZP -- fel is szólalt, meg nem is, ki is állt a jogokért, meg nem is. A Google-ban minimális nyoma látszik a hírnek, inkább alibireferenciaként szolgálhat az MSZP számára: ha firtatják, íme az apró betűs bizonyíték, hogy mink is hazafik vogymuk ám, de hej -- továbbá recece!

A Jobbik természetesen széles mozdulattal ölelte keblére ezt a szívéhez és választóihoz közel álló témát.

A politika a lehetséges művészete, a közélet pedig a beszédaktusok piaca: a tervezett román közigazgatási és kisebbségügyi reform a mi szempontunkból tenderként értelmezhető konstruktívan. Az Élet versenytárgyalást hirdetett kb. hárommillió magyar szavazat megszerzésére. Egymillió romániában élő magyar választó, valamint legalább kétmillió hazai választó figyeli bíráló szemmel, melyik párt hogyan lép, milyen beszédaktusokkal áll elő az ügyben.

A versenytárgyalás valamennyi közéleti formáció számára nyitott, a döntés 2014 tavaszán születik meg. Aki kimarad, az lemarad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése