2019. január 25., péntek

O.K. az optimizmusra 1. rész

Ebben a sorozatban kb. 100 súlyosnak látszó probléma önmegoldó jellegéről vagy triviális megoldásáról fogok írni (a szám menet közben változhat), rámutatva, hogy jó okunk van az optimista világlátásra, és nincs igazán okunk a pesszimizmusra. Az írások alapján talán összeáll egy általános derűlátásra biztató kötet. Az ügyek jelentős részében támaszkodom majd Hans Rosling Tények című könyvére, így az olvasó előre tanulmányozhatja, hogy mire számíthat. Persze legalább ekkora, vagy inkább nagyobb, mértékben saját gondolataimat fogom megfogalmazni, így lesz bőven meglepetés is.

1. "probléma" - Rengeteg szegény ember van a világon

Ezzel szemben a tényleges helyzet: a mélyszegénység csaknem megfeleződött az utóbbi 20 évben. (Hans Rosling)

A jólét világszerte folyamatosan növekszik, a fejlődő országok időközben szinte kivétel nélkül közepes jövedelművé váltak.

Általános szabály, hogy aki tesz a jólétéért (tanul, dolgozik, földet művel, iparkodik, vállalkozik, szolgáltat, alkot), az viszonylagos jólétbe kerül. Aki nem tesz érte, az lehet, hogy szegény, de ez már a passzivitás és az iparhiány problémája, és aktivitásra biztatással, iparosítással kezelendő.

Ahol háború dúl, ott szintén nyilvánvaló, miért szegények az emberek, ám ez a háborúzás problémája, és békével kezelendő.

Összességében: a "szegénység" mint olyan egy folyamatosan, spontán módon megoldódó probléma, külön kezelést és/vagy aggódást csak ott igényel, ahol a hátterében passzivitás, iparhiány vagy háború áll. Ott sem a szegénységet, hanem az említett lényegi okokat kell kezelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése