2019. január 31., csütörtök

O.K. az optimizmusra 2. rész

2. Nincs túlnépesedés
A Föld nem fog túlnépesedni: 1965-ben egy nő átlagban 5 gyermeket szült, 2017-ben pedig 2,5-et, ami kevéssel van a létszámfenntartási szint (2,1) felett.
A népesedéskutatók szerint 2100-ra kb. 11 milliárd ember él majd a földön, és a népesség ezzel nagyjából tetőzik. Ennyi embert élelmezni nem probléma. A népesedés nem veszélyezteti a Földet, a környezetet, a fenntarthatóságot.
A gyermekvállalási hajlandóság az iskolázottságtól és a jóléttől csökken. Minél magasabb végzettséget szerez egy nő, és minél magasabb az életszínvonal, annál kevesebb gyerek születik, viszont annál jobb ellátásban, nevelésben és iskoláztatásban részesül. Ez egy pozitív önerősítő kör.
Kivétel a muszlim populáció, amelyben az átlagnál kisebb mértékben nő az iskolázottság és a jólét, viszont az átlagnál nagyobb mértékben nő a népesség. Ez negatív önerősítő kör, amiről célszerű nyíltan beszélni, hiszen az evolúció szerint a jobban szaporodó populáció lesz a domináns. Regionális dominancia felé halad egy negatív önerősítő körrel jellemezhető populáció, szembemenve a globálisan pozitív önerősítő folyamattal.
Az iszlám a világ egyetlen kultúrája, amely kemény ellenérvekkel és fegyverekkel harcol a lányok iskoláztatása, a műveltség általános terjedése és a kritikai gondolkodás ellen. Ez kihívás elé állítja a többi kultúrát: hogyan lehet felsőbbrendűségi téveszmék nélkül, békés eszközökkel pozitívba fordítani a muszlim populáció önerősítő körét?
Összességében: a túlnépesedés világméretekben nem probléma, legfeljebb regionális aggodalmak merülhetnek fel ott, ahol az alacsony iskolázottságú és jólétű muszlim populáció átlag felett szaporodik, és így dominánssá teheti a magatartását. Ez ellen pedig az iskolázottság és a jólét világméretű terjesztése a megoldás - elkerülve a felsőbbrendűségi retorikát.
Megjegyzés: Hans Rosling szerint a gyermekvállalási hajlandóság vallástól teljesen függetlenül csökken az iskolázottsággal és a jóléttel; én ezzel szemben azt gondolom, hogy a muszlimok éppen a vallásuk miatt zárkóznak el mereven a lányok iskoláztatásától és az általános jóléthez vezető reformoktól; miközben az összes többi vallás nyitott ezekre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése