2019. február 1., péntek

O.K. az optimizmusra 3. rész

3. Általánossá válnak a védőoltások
A világ legszegényebb országaiban is magas a védőoltásban részesülő gyermekek aránya. A világméretű arány 1980-ban 22% volt, 2016-ban már 88%. Téves elképzelés, hogy óriási tömegek nyomorognak beoltatlanul. Nem nyomorognak, és nagyrészt már be vannak, vagy a következő években be lesznek oltva. Ennek megfelelő mértékben csökken a gyermekhalandóság, és a járványok áldozatainak száma.
1980: 22% --> 2016: 88%
A lakosság beoltatása népegészségügyi feladat, minden állam vezetésétől elvárható, hogy gondoskodjon erről. A védőoltások olcsók, az alacsony jövedelem sem lehet kifogás. A cél, hogy a gyermekek 100%-a megkapja az alapvető védőoltásokat, és láthatóan jól haladunk e cél felé.
Előfordul, hogy a szülők tiltakoznak a védőoltás ellen, az ilyen okból elmaradó oltás nyilván nem kormányzati probléma. Államilag csak a lehetőséget és a rá vonatkozó felvilágosítást kell biztosítani.

4 megjegyzés:

  1. Azóta kiderült, hogy a digitális álhírterjesztés költségeinek csökkenése miatt előtérbe kerültek a populista vezetők: Trump rendszeresen megosztja a QAnon kamuhír-központ összeesküvéselméleteit, plusz a Covid19 járvány elején nem beszélt kutatókkal, hanem “demokrata kamunak” minősítette a vírust. A szabadságot, egyéni felelősséget, kis kormányzatot, alkotmányt és Jézus Királyt (meg a fegyvervjselési szabadságot) zászlajukra varró republikánusok és MAGA-bázis politikai alapállásból nem visel maszkot, és kérdéses, fog-e oltatni. Az oltásellenesség fellegvárát jelentik az evangelikál keresztények és a nagyvárosi “egészségtudatos” karmacsakravegán fehér felsőbb osztályok, akik közt terjed a kanyaró, sőt, kanyarópartikat rendeznek a gyerekeiknek. Osztom az optimizmusodat, meglesz a tömeges védőoltás a Covidra is, de nem biztos, hogy meglesz a tömegtámogatás az alkalmazására: (1) az emberek digitális olvasottsága nem elég jó; (2) a populista és különösen a vallási fundamentalista rezsimek elvből tudományellenesek (mert az a mumusuk, hogy a tudomány kikezdi a szeretett vezető vagy deitás nimbuszát), ami nem segíti a védőoltások és a járványvédelem ügyét se. Mindehhez hozzájárul, hogy romlik az AIDS/HIV statisztika ezekben a rezsimekben, több okból: (1) a faszentség miatt az EU-n belül is sokkal kevesebb a szexuális felvilágosításra fordított figyelem, mint akár a szocializmus évtizedeiben; (2) te magad is a monogám heteró párkapcsolatot javasoltad az AIDS/HIV ellen, ami csak akkor lenne eredményes járványügyi szempontból, ha sikerülne elérni, hogy a népessé 95%-a monogám heteró párkapcsolatban éljen, amire még nem volt sehol példa az emberi történelemben; (3) az AIDS tünetmentesíthető, ezért nem foglalkozik vele a kutya se. — Az oltás ellen tiltakozó szülők addig nem jelentenek problémát a kormánynak, amíg a kormánynak nem tömegbázisa az alternatív világban élő, összeesküvéselméletekben hívő, oltásellenes tömeg, és amíg nincs olyan magas arányuk, ami az átoltottságot veszélyezteti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem osztom a pesszimizmusodat, az emberiség praktikus, és a veszélyes járványok elleni védőoltás (amikor rendelkezésre áll, és nagyjából ismertté váltak a lehetséges mellékhatásai) elég nyilvánvalóan praktikus.
      Az unpraktikusság nem jellemző sem a "populistákra", sem a "populizmusra" vevőkre. Noha a populizmus eredeti definíciójában szerepel az unpraktikus, mármint hogy jól hangzó, ám unpraktikus szakpolitikákat javasoló irányzat, akiket ma helytelenül "populistáknak" szokás hívni, azok nem felelnek meg e definíciónak.

      Törlés
  2. (Sajnálom, ha hosszú, de szerintem minden szavában releváns.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is releváns volt, és köszönöm, bár ennek az utómegjegyzésnek vele együtt volna a helye. Úgy maradt volna még egy kommented.

      Törlés