2018. november 17., szombat

Napi fix filó 10. rész

10. Melyek az "igazság" típusai? 
    Főbb típusai az Igazság, az igazság, a munkaigazság és a funkcionális igazság. 
1. Az Igazság - egy mindentudó lény által kinyilatkoztatott abszolút igazság valamivel kapcsolatban, amihez az ember önállóan nem férhet hozzá. Pl.: a halál utáni élettel kapcsolatos Igazság.
2. Az igazság - egy ember által kiderített, bizonyosnak látszó igazság, amelynek az igazságában ennek ellenére nem lehetünk teljesen biztosak. Pl.: az alma lefelé esik; a mi nézőpontunkból az ausztrál alma felfelé esik, de ezt csak a földgömb modell bevezetése óta tudhatjuk.
3. Munkaigazság - a tudomány axiomatikus munkafeltevéseire épülő igazság, amely pontosításig marad érvényben. Pl.: több ezer éven át munkaigazság volt, hogy a Nap a Föld körül kering.
4. Funkcionális igazság - amit X-nek célszerű tudnia ahhoz, hogy megtegye, amit célszerű megtennie. Pl.: a Mátrix c. filmben az Orákulum azt mondja Neonak, hogy nem ő a kiválasztott, pedig ő az; ám ha ezt tudná, akkor másképp viselkedne, mint ahogy a kiválasztottnak kell. Szintén funkcionális igazság volt több ezer éven át a Bibliában az ember közvetlen teremtettsége, mert az ember ennek tudatában viselkedik a Biblia erkölcsi tanítása szerint. 
    Hogyan jutunk el az igazság különböző típusaihoz? A kinyilatkoztatott Igazsághoz (ha egyáltalán) Isten akaratából (ha van); az igazsághoz hosszú távon, a tudomány révén; a munkaigazsághoz szintén a tudomány révén, rövidebb távon; a funkcionális igazsághoz pedig egy kívánatos cél eszközeként. 
    Közmeggyőződés szerint a logikailag helyes érvelések valamiféle igazsághoz vezetnek. A következő részből kiderül, hogy ez nincs így.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése