2012. február 8., szerda

Mitt várhatunk Romneytól

Miközben a fősodorba tartozó hazai média Orbán úr "viktatórikus" intézkedéseinek túlnyomórészt negatív nemzetközi visszhangjától kap hergületet illetve herótot, keveset hallunk miniszterelnökünk egyik prominens ideológiai rokonának tengerentúli terveiről. Mitt Romney az amerikai republikánusok legesélyesebb elnökjelöltjeként a magyar kormány intézkedéseihez hasonlókat fontolgat. Vitatott témáinkkal (és számos más amerikai érdekű kérdéssel) kapcsolatos álláspontját az előválasztási kampány során részletesen kifejtette.

Nézetei erősen összecsengenek, még ha nem is egyeznek maradéktalanul a Fidesz elgondolásaival. Érdemes feltenni ezt az összefüggést a politikai térképre. A világ egyetlen önvédelemre képes demokráciájának meghatározó politikai irányzata a jelenlegi magyar kormányhoz hasonlóan gondolkodik, és a képviselőház többségét már megszerezve idén ősszel az elnöki hatalomért indul a választáson. Nézzünk, miről mit tart a Republikánus Párt elnökjelölt favoritja, Mitt Romney.

Abortusz: csak vérfertőzés, nemi erőszak és az anya életének veszélyeztetése esetén engedhető meg; elnökké választása esetén életpárti bírákat fog kinevezni(!) a Legfelsőbb Bíróságba, hatályon kívül akarja helyezni az abortuszt szövetségi szinten engedélyező rendelkezéseket, adókedvezménnyel támogatná a nem kívánt gyermekek örökbefogadását.

Bevándorlás: támogatja a legális bevándorlást, ám messzemenően ellenzi annak illegális formáját, sőt a legalizálást lehetővé tevő időnkénti amnesztiát is; szigorítaná a bevándorlók munkavállalási feltételeit; gondosan őrzött high-tech kerítést építene az USA-mexikói határra.


Halálbüntetés: terroristák, különösen kegyetlen bűnözők és visszaeső gyilkosok esetében támogatja a halálbüntetést, megfelelő jogi garanciák működtetése mellett.


Izraeli-palesztin konfliktus: az atomfegyverkezést és a dzsihádot tartja a két fő veszélyforrásnak; a radikális iszlám célja szerinte a világ országainak egyesítése egyetlen kalifátus alatt, tovább az emberiség erőszakos megtérítése az iszlámra; világszerte le akarja győzni a dzsihádistákat; felszólítja az arab államokat, hogy se fegyverrel, se pénzzel ne támogassák a Hezbollahot és a Hamászt; a palesztinok ismerjék el Izrael létjogosultságát; határozottan támogatja az izraelieket és palesztinokat elválasztó falat.

Könnyű drogok: a marijuana orvosi célokra sem engedélyezhető, mert utat nyit a kemény drogok felé, és tönkre teszi a gyerekeket.

Melegházasság: határozottan ellenzi az azonos neműek közötti állami házasságot és a bejegyzett élettársi kapcsolatot is, bár ha választania kell, kisebbik rosszként az utóbbit hajlandó tudomásul venni. Alkotmánymódosítást akar elfogadtatni a heteroszexuális házasságok védelméről, amely a jövőben egyértelműen kizárná az azonos neműek házasodását.

Oktatásügy: fizetésemelést ígér a tanároknak, átvilágíttatná a gyengén teljesítő iskolákat, támogatja a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását; mormonként ellenzi a konkrét felekezethez kötődő iskolai imaéletet, ehelyett a családi értékek és gazdasági ismeretek tanítását szorgalmazza; oktatási csekket adna a tehetséges rászoruló gyerekeknek, hogy drága elitiskolákban tanulhassanak.

Szabadságjogok: az állami hatóságok feladata az amerikai polgárok védelme, többek között hírszerzési eszközökkel; a veszélyforrások lehallgatása bírói engedéllyel történhet: legyen szó mecsetről, templomról vagy akár iskolai játszótérről; a szabadságjogok hívei vegyék tudomásul: a legfontosabb polgári jog, hogy az állam megvédje az amerikai emberek életét és biztonságát.

Szegénység: a siker fő forrása az istenhit és a lehetőségeket kiaknázó vállalkozó szellem; a szociális ellátó programok szegénységkultúrához vezetnek; a bűnözés ellen kemény fellépéssel és kötelező minimális büntetési tételekkel lehet eredményt elérni; ellenzi a hajléktalanprogramok finanszírozását; a szociális ellátottakat azonnal munkába állítaná, adókedvezményben részesítve a lerobbant városrészeket fejlesztő és a szegényeknek munkalehetőséget biztosító vállalkozásokat.

További információk: http://2012.republican-candidates.org/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése