2012. február 7., kedd

Hogyan töltődik a választó

Egy jó lítium-ion akkumulátor mintegy ezer ciklusra készül. Egy biomechanikai akkumulátorokból álló rendszer sokkal többet is kibírhat, ám erről egyelőre még nem rendelkezünk kellő tapasztalattal. A nyugati biomechanikai akkumulátor (egyszerűbben: a választó) alig hetven-nyolcvan ciklusnál tart, a magyar választó pedig szinte originál(t), mondhatni, bébielem még a maga hat ciklusával. Rendszerünk élettartama megfelelő karbantartással és hatalomtechnikai szemlélettel optimalizálható.

A lítium-ion és a biomechanikai akku közös vonása, hogy mindkettőben gyárilag van némi töltés, és hogy első feltöltéskor (rendszerbeüzemeléskor) hosszú ideig kell tölteni. Utána aztán különösebb odafigyelést nem igényel -- kivéve a teljes kisülés esetét, az kifejezetten árt neki.

A választók rendeltetésszerű használata kapcsán négy éves üzemi ciklusokban gondolkodhatunk: az első az ú.n. győzelmi év, gyors felfutással kezdődik, majd az ünnep múltával ellaposodik. A második év a spájzév, egyenletes energiafelvétel mellett az addiginál kevesebb jut aktuális fogyasztásra, több marad a háttérben. A harmadik év a felfutási év, a háttérben tárolt energiát lassan adagolva szelíd jóléti emelkedés indul. A negyedik a választási avagy mindent bele év, az összes tárolt energia bevetésével pazar tűzijáték (köznyelven: osztogatás) kezdődik, egészen az új ciklust elindító választásig. Ez a bevett hatalomtechnikai menetrend, illetve a külső rendszernézet.

Számunkra azonban érdekesebb a biomechanikai perspektíva. Magyar választóként, belső nézetből nehéz kiigazodni a ciklus során, különösen, hogy a költségvetési évvel szemben a hatalomtechnikai év áprilistól áprilisig tart. Az előző ciklus választási évével (2009/10) a jelenlegi spájzévet (2011/12) összehasonlítva csak elégedetlenek lehetünk, viszont nem egészen ésszerű az almát a körtéhez mérni. A két spájzévet összevetve (2007/08 vs. 2011/12) már reálisabbá válik a kép, továbbá némi logikai sikerélményhez jutunk. A felfutási (2008/09 vs. 2012/13), majd a választási évekre (2009/10 vs. 2013/14) prognózist készítve pedig egyenesen jósnak, jövőbe látónak érezhetjük magunkat. Minden újabb ciklussal nő a rálátásunk, finomhangolhatjuk a prognózist. Bár az eredmény nem lesz mindig népszerű, legalább intelligensen szólhatunk hozzá a társasági témákhoz, és jóslatunk sikere esetén kihúzhatjuk magunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése