2009. augusztus 30., vasárnap

A politikai elit gumicsontfüggő jövedelme

A politikai elit minden államformában jól keres. Demokráciában a vezető réteg nem fegyverrel, hanem puha hatalommegőrző technikákkal biztosítja a helyzetét. Ennek fő eszköze a gumicsont. Az alábbi képlet segítségével meghatározhatjuk, hogy mennyit keres egy (többé-kevésbé kialakult) demokrácia politikai elitje.

Je = Áj * Gsz  azaz (Elitjövedelem = Átlagjövedelem szorozva a Gumicsont szorzóval)
A Gumicsont szorzó 1 és 1 millió közé eshet, az agyament elméleti kérdések politikai feszültségkeltő hatását méri. Ha pl. a "Betiltsuk-e a meleg papokon végzett abortuszt?" kérdésre csak legyintesz, hogy ugyan, mi köze ennek mihez(?!), akkor alacsony a gumicsont szorzód. Ha a kormány anyukáját emlegeted, akkor már magasabb (kb. 10), ha tüntetni is elmész, akkor 100 körüli, ha meg akarod verni az ellenzéket, akkor ezres szorzóval számolhatunk, ha szívesen megnyuvasztanál bárkit, aki nem ért veled egyet ebben az ügyben, akkor  a szorzó az egekbe emelkedik.

Szándékosan nonszensz gumicsontot választottam illusztrációnak, ennélfogva ne bízd el magad, hogy te immunis vagy az ilyenre. Felsorolok néhány további gumicsontot:
- Betiltsuk-e az abortuszt nemi erőszak esetén?
- Örökbe fogadhassanak-e a melegek állami gondozott gyermeket?
- Megszüntessük-e az egyházak állami támogatását?
- Betiltsuk-e a magas kamatra hitelező bankok tevékenységét?
- Tiltakozzunk-e a szlovák nyelvtörvény magyar nyelvhasználatot korlátozó rendelkezései ellen?
- Adjunk-e kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak?
- Az állam a legrosszabb gazda?
- Vehessen-e külföldi termőföldet Magyarországon?
- Szabad-e a vízkészletünk használatát privatizálni?

Mitől gumicsontok ezek? a. A rájuk adható válasz evidens vagy felesleges; b. nincs gyakorlati jelentőségük; c. másképp kéne már a kérdést is feltenni ahhoz, hogy érdemben el tudjunk rajta gondolkodni.

A politikai elit behajítja ezeket a gumicsontokat a közbeszédbe, a közvélemény rájuk ugrik, és kitör a balhé: csepülik egymást, anyáznak az emberek, kivetkőznek magukból. Közben az elit kaszálja a lóvét, mint a gumicsontok egyik vagy másik végének őrzője: mi lenne ebből az országból, ha X párt nem védené a gumicsont piros vagy narancssárga végét? Megmondom, mi lenne: működő demokrácia jönne létre, ahol együttműködnének a választók, valódi problémákról vitatkoznának az emberek, és végre keretet teremthetnénk a jólétet növelő szorgalmas munkához.

Mindezt nem azért írtam, mert sajnálom az elittől a jövedelmet. Jó munkáért jó pénz jár. Az elit célja a jó pénz. A társadalom célja, hogy az elitet jó munkára késztesse. A két érdek szerencsére összeegyeztethető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése