2014. február 18., kedd

Integrálódnak-e

Az alábbi rövid hírt a brüsszeli metro újság mai számából fordítottam:

"Mit gondolnak a marokkóiak és a törökök

Brüsszel - A török és marokkói közösség tagjainak csak kisebb része érzi úgy, hogy nem integrálódott a belga, pontosabban a flamand társadalomba - derül ki az Ipsos közvéleménykutató és a VRT állami TV-csatorna felméréséből. A belgiumi bevándorláspolitika 50. évfordulója alkalmából tartott közvéleménykutatás során háromszáz 18-65 éves, diaszpórában élő résztvevőt kérdeztek meg. 60%-uk úgy véli, hogy nagy mértékben befogadták. Nagy többségük jól érzi magát a lakókörnyezetében. A résztvevők 76%-a állítja, hogy a származása miatt érte már diszkrimináció, például állásinterjú alkalmával, a munkahelyen, illetve az utcán. A megkérdezettek 66%-a számára nagyon vagy rendkívül fontos a vallás, a fiatalok körében ez az arány egyenesen 82%."

Néhány kérdés:

  • Érdekes helyzet, hogy 76% számol be diszkriminációról, 60% meg arról, hogy befogadták. Ezt hogyan értelmezzük?
  • A fiatalok 82%-a számára nagyon vagy rendkívül fontos a vallás (értsd: az iszlám), ami ékesen bizonyítja, mennyire integrálódtak, ugye?
  • Ha a többségi társadalom fiataljainak 82% számára nagyon vagy rendkívül fontossá válik a vallás (értsd: a kereszténység), azt is hasonló örömmel, pozitív fejleményként kommentálják majd?
  • Vajon mennyire ismerhetjük meg a valóságot médiabeszámolókból?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése