2010. december 6., hétfő

Csimpánz párkapcsolatok emberi tanulságai

Jane Goodall csimpánzleírását (Nat Geo novemberi magyar szám) továbbgondolva arra jutottam, hogy a megfigyelései kulcsot adhatnak az emberi szexualitás megértéséhez.
A csimpánzoknál kisebbségi stratégia az egy nőstény - egy hím párkapcsolat, amelyről azt írja, hogy általában kevésbé kapós vagy még fiatal a nőstény, a hím pedig félrevonul vele, és nagy energiát fektet a köztük lévő párkapcsolatba, valamint hosszú ideig együtt járnak-kelnek. Az embernél ez többségi stratégia, és valószínűleg elég régen érvényes ahhoz, hogy belénk huzalozódjon, ami belőle adódik:

1. A természetes szemérem, ami csökkenti annak veszélyét, hogy a falu bikája megerőszakoljon.
2. A szex nem nyilvános természete, mert nem akarjuk a gruppen orgiát.
3. A szexuális témák jelentős legátoltsága, mert az intim kapcsolatra tartogatjuk a szexet.
4. A szex tabu volta, mert az rám és a páromra tartozik.
5. A szexuális trágárságon való ösztönös kiakadás, hiszen tabu és durvaság elegye, és mindkettőt kerüljük.
6. A TV-szex tudathasadásos kezelése: stimulál, de mégis idegen. Aki nem tudja agyban kompenzálni ezt az ellentétet, annak tönkremegy a párkapcsolata.
7. A szex felszabadítása társadalmi veszélyként jelenik meg, mert többségünknek huzalozott vészjelzője van a párkapcsolatok évezredek alatt kialakult rendjét fenyegető tényezőkre.

Ha a kevésbé vonzó nőstény a kevésbé alfa hímmel párzik sok-sok generáción át, az kódolódhat - a bensőséges kapcsolati kód felülírja a régebbi génoptimalizáló kódot. A dominánssá válás biztonságos életkörülményeket, jólétet feltételez, ahol a túléléshez nem elengedhetetlen a bombanőstény-alfahím párosítás, addig-addig, amíg a kisebbségi stratégiából norma lesz. A gyermek- és szülési halandóság magas szintje egy darabig a többnejűség irányába nyomhatott, a számos nem bomba nőstény + anyagilag tehetős hím konfiguráció felé. Az aranyszabály bevezetése pedig az egy nőstény + egy hím kapcsolatot kodifikálta.

Ebből következik, hogy a szex csak-úgy felszabadítása felzaklatja az emberiség idegeit, indulatba hozza az erkölcscsőszöket, a tálibokat, és elbizonytalanítja az átlagpopulációt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése