2014. április 10., csütörtök

A keresztény politizálás esélyei a mai Magyarországon - 2. rész

Száz megkérdezett magyarból hány értene egyet azzal, hogy a kereszténység a judaizmus demokratikus, befogadó ága, és hogy állandó versenyben áll a judaizmus ókori, törzsi változatával a világméretű uralomért?

?@#!

Ez mutatja a világosan fogalmazó keresztény politizálás pillanatnyi esélyeit nem csak nálunk, hanem világszerte. A kommunikációs csatornákat uraló és tematizáló régi judaizmus kialakított egy olyan érzelmi keretet, amelyben a szókimondás kellemetlenné, lenézetté, hovatovább üldözendővé vált.

A jelen keretben a keresztény politizálásnak nincsenek esélyei, legfeljebb a vereséget lehet vele ideig-óráig elodázni. Olyan új keretre van szükség, amely megfelel a következő követelményeknek: összefüggően magyarázza és rendezi a világ jelenségeit; demokratikus, toleráns és befogadó; jólétet és társadalmi igazságosságot biztosít; egységes mércét alkalmaz; lehetővé teszi a problémák és megoldások világos megfogalmazását; pozitív, konstruktív és piacképes; megszólítja a közvélemény többségét; ésszerű és hasznos globális cselekvéshez vezet.

Egyelőre nincs ilyen keret, ki kell alakítani. Hogy ez miért létfontosságú, kiderül az alábbi (politikailag inkorrekt, szocialista időkből származó) viccből. A szocializmusban nem az utazott, aki akart, hanem akit a hatóságok engedtek. Akit nem engedtek, az hiába igényelt, nem kapott útlevelet. A határőrség nem hivatásos rendészekből, hanem sorkatonákból állt, akiknek rendszeresen meggyűlt a bajuk a "dezertőrökkel".

"A cigány át akar szökni a határon, de az őr elkapja. Addig-addig veszekednek, míg megegyeznek abban, hogy ha a cigány megeszik egy vödör szart kiskanállal, akkor átengedi a határőr. Mikor kiürül a vödör ígéretének eleget téve elengedi az őr a cigányt. A cigány épp hogy átlépi a határt, iszonyú röhögésben tör ki. Meg is kérdi az őr, hogy:
- Hát te cigány mit röhögsz?
Mire a cigány büszkén:
- Jól kitoltam veled, mert mikor nem figyeltél ide, akkor kiskanál helyett marokkal ettem."

A vicc főhőse meg van róla győződve, hogy a legjobbat hozta ki a helyzetéből, jól manőverezett benne, és ő maradt fölül. Egy külső szemlélő erről másként vélekedhet, főleg ha feltűnik neki, hogy a helyzet egésze igazságtalan, és nem teszi lehetővé a tényleges kibontakozást. Igazságos megoldás csak egy teljesen átalakított keretben képzelhető el, a szocializmusnak buknia kell. Ilyen igazságtalan és tarthatatlan helyzetben van ma a kereszténység világszerte, miközben a fejlett nyugati országokban a közvélemény többsége keresztény, legfeljebb nem érvényesül a súlyának megfelelően. Magyarországon rosszabb a helyzet, a társadalom mindössze 38%-a vallja magát kereszténynek.

Bal-liberális nézetben ez nem gond, hanem öröm: ha mindannyian egyetemes emberek vagyunk, és a vallás a világ megrontója, az egyház a sötét lelki elnyomás képviselője, akkor minél kevesebben vallásosak, annál jobb a világnak. Ez egy világos keret, amelyben a keresztényeknek tulajdonképpen nincs helyük. A keresztény oldalon is hasonlóan világos keretre van szükség, csakhogy a fenti követelmények szerint, azaz demokratikus és befogadó, pozitív és konstruktív megoldásban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése