2014. április 7., hétfő

Értékelem a választásokat

A tények: 98,39%-os feldolgozottság mellett a Fidesz 96 egyéni választókerületben nyert a 106-ból, országos listán pedig 44,46%-ot szerzett, a kétharmados parlamenti többsége valószínű, de még nem biztos. A baloldali összefogás Budapesten 8, vidéken további 2 választókerületben nyert, az országos listán 26%-ot kapott, ezzel második. A Jobbik 20,59%-ot kapott országos listán, az LMP pedig 5,27%-ot, amivel éppen bekerült a Parlamentbe.

Számos tanulság vonható le, számos tanulság ellenben nem vonható le, nézzük sorban.

A magyarok támogatják a Fidesz politikáját és annak stílusát? A 60%-os, viszonylag alacsony részvétel ezt nem teszi egyértelművé. Inkább arra utal, hogy a Fideszt tartják a gyenge mezőnyben a legalkalmasabbnak, illetve a legkisebb rossznak, és a bátor, határozott harcmodor eredményeit méltányolva, befogott orral ebben a körben még lenyelték a stílusát. 2018-ban nem fogják, úgyhogy ideje stílust váltani, társadalombarátabb hangnemet megütni, nem elmarni mindenkit a döntéshozatal közeléből, teret adni a fiataloknak és az önálló gondolkodásnak, vagy felkészülni a süllyesztőre.

Tisztességtelen az új választási rendszer? Gyurcsány Ferenc szerint illegitim és immorális, miközben lényegében megegyezik a brit választási szabályokkal. A baloldal karizmatikus üdvöskéje lassan a lárifári kategóriába manőverezi magát. A jelenlegi eredményével a Fidesz a korábbi választási rendszerben is nyert volna, legfeljebb nem kétharmadot. Közel 20%-ot vert rá a baloldali ellenzékre, ilyen helyzetben bolond érvelés az új szabályokat hibáztatni. Bajnai Gordon őszintén kimondta: a baloldal nem tudott vonzó üzenetet megfogalmazni a magyar választók többsége számára. Ez államférfihoz illő viselkedés, már-már 2018-as eséllyel kecsegtet - csak azokat a libákat tudnánk feledni.

A baloldal nem gratulált Orbán Viktornak a győzelemhez, ez történelmi hiba, oda a demokrataság (eddig sem túl meggyőző) látszata. Gyurcsány úr kizárta a Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatójáról a HírTV-t és a köztévét, ezzel oda a sajtószabadság támogatójának póza is. (Megjegyzendő, hogy a Fidesz helyhiányra és a külföldi tudósítók tömegére hivatkozva nem engedte be a saját sajtótájékoztatójára a 444.hu, a cink.hu és hir24.hu tudósítóját, ez sem volt elegáns, de a Felsőpakonyi Harsona súlycsoport azért nem azonos a köztévével. Az ügy haszonélvezője a Népszabadság és az Index, amely a sajtószolidaritásra hivatkozva sem a DK, sem a Fidesz sajtótájékoztatójáról nem tudósított. Ennyi erővel persze át is adhatta volna a helyét a 444.hu és a cink.hu tudósítóinak...) Akárhogy is, Gyurcsány úr a kettős állampolgárság elleni kampányt, az őszödi beszédet, a 2009-es lemondást, a határon túliak választójoga elleni kampányt most megfejelte azzal, hogy illegitimnek és immorálisnak tartja a brit választási rendszer alapján kialakított hazait, valamint hogy kirekesztette a sajtótájékoztatójáról a jobboldal fő hírcsatornáját és a köztévét. Pillanatnyilag nehéz elképzelni azt a karizmát, amellyel még ebből a PR-szakadékból is visszakapaszkodhat, és a demokrácia/sajtószabadság védelmezőjeként újra eladhatja magát a tömegeknek.

Mit jelent a Jobbik 20,59%-a? A BBC szerint azt, hogy a felpuhított imázs vállalhatóbbá tette a radikális pártot a választók szemében. Szerintem azt, hogy a magyar választók 44,5+20,5=65%-a helyesli azt az irányt, amelybe az ország az utóbbi négy évben haladt, és 20,5% még ennél is keményebb megközelítést igényel. A vereséget elemző baloldalon alighanem megfogalmazódik majd az igény, hogy váltsák le a közvéleményt/társadalmat/zembereket, Magyarország nem bal-liberális kétharmada menjen a fenébe, húzza le magát a retyón. Kérdés, hogyan lehet e vágynak demokratikus módon érvényt szerezni, hogyan lehet a kisebbségből irányítás szándékát lefordítani a demokrácia, a sajtószabadság, a jogállamiság nyelvezetére. A balliberális értelmiség valósággal való radikális kapcsolatát ismerve (a valóság mintha nem erősítené meg, hogy igazunk van, sebaj, a valóság is elmehet a fenébe!), ki fogják dolgozni a retorikai módszertant. Csakhogy a sajtó nem attól szabad, hogy kizárólag a bal-liberális üzeneteket engedi át, a demokráciának nem az a lényege, hogy folyamatosan a bal-liberális erők irányítanak, a jogállam nem azt jelenti, hogy a fékek és ellensúlyok miatt minden jobboldali törekvés elakad, azaz nincs alternatíva, a bal-liberális hegemóniának ellenállni reménytelen. Ez egy letűnt kor bukott ideológiája. Javaslom, hogy bal-libék hagyják abba a demokrácia formális eszköztárával folytatott hivatásszerű visszaélést, és a jövőben egyszerűen gyúrjanak a választói többség szimpátiájának megszerzésére, fogalmazzanak meg ezt segítő üzeneteket.

Csupa jó dolog következik abból, hogy az LMP bejutott a parlamentbe: van esélye a nagyok egyikével sem kupeckedő politizálásnak. A politikát a választáson részt vevők 95%-a (a baloldali összefogásra szavazókkal együtt) továbbra is a lehetséges művészetének gondolja, de 5% szerint lehet ennél jobban, a hétköznapi erkölcsökhöz közelebb álló felfogásban művelni. Lelkesen egyetértek, igen, szerintem is lehet a politikát a hétköznapi erkölcshöz közelebb álló (persze nem azonos, azaz naiv szándéketikai) felfogásban művelni. A küszöb átlépése azt jelenti, hogy nem volt kötelező lepaktálni a baloldali ellenzék múltjával és korrupciós ügyeivel, az LMP e nélkül is be tudott kerülni a Parlamentbe. Szép jövőt ígér, hogy a nem keveredni a korpa közé, és mégis talpon maradni stratégiája életképes politikai alternatívának bizonyult. Amennyiben meggyőzően szerepel az Országgyűlésben, az LMP a 2018-as választás nagy esélyese, bronzérem-várományosa lehet.

A választás másnapján szigorúbb mércét hirdetek: a félig jó ezentúl nem lesz elég jó, a vak mezőny félszeműje nálam nem lesz király. A magyar társadalom jól felfogott érdeke, hogy a 2018-as választást egy teljes arculat- és felfogásváltást végrehajtó Fidesz vagy a tartalmi demokráciára képessé váló, hiteles baloldali ellenzék nyerje meg, ebben a megközelítésben fogom a nagypolitikát kommentálni. A négyéves meccs most kezdődik, 0:0-ról indul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése