2010. november 7., vasárnap

Nyugdíjügyi fabula

Hatökör és a forró krumpli

A magánnyugdíjpénztárak állami nyugdíjpénzből gründolásával Jupiter 1998 elején sütötte meg nekünk a forró krumplit, alapos megfontolásból. A választásokat ugyanis alapszabályként Ő szokta nyerni, ám ha ezúttal mégsem - gondolta -, hivatkozási alapnak jól jöhet még egy héjában sült burgonya. Lőn: néhány hónap múlva stafétaként a meglepetésre győztes Hatökör kezébe is nyomta.

Hatökör nagy ívben elhajította a krumplit, abból kiindulva, hogy az erősebb kutya mindenét oda rakja, ahová neki tetszik. Ám a forró krumpli nem veszett el, nem múlt el, nem is hűlt ki. 2002-ben a hitben passzolta vissza Jupiternek, hogy a felhevült burgonya visszafelé is hivatkozási alap lehet. Nem lett hivatkozási alap, mert nem lehetett. Quod licet Iovi, non licet bovi*. Hatökör echte hungaricum, latin közmondás neki nyet.

Jupiter vidáman elvolt nyolc évig a maga sütötte krumplival, esze ágában sem volt megenni vagy hűteni. Eljött 2010, Hatökör átmenetileg ismét letaszította trónjáról Jupitert. A nagy hatalmú főisten újra a kezébe nyomta a forró krumplit, nehogy elbízza magát.

Hatökör rájött, hogy a krumpli egyre csak hevül, 2013-ban elkerülhetetlenül a képébe robban, és akármilyen erős kutya, ettől bizony csevapcsicsa lesz a micsodájából. Gyorsan kinevezett egy forrókrumpli-védelmi biztost. Most épp azt bizonygatja, hogy a krumpli tényleg forró, de ha kollektíven markoljuk, még elviselhető hőmérsékletre hűthető. A nép lázad, Jupiter a protestálók élén skandálja, hogy a krumpliról egyedül Hatökör tehet, ellene viszont jogállamilag semmit. Ez így volt és van kitalálva.

Hatökör gondolkodóba esett: most szelíd galamb, okos kígyó, vagy alaphajlama szerint erős kutya akarjon-e lenni. Jupiter trónról álmodik, vihog a szakállába, a krumpli meg egyre csak melegszik. Mi, választók dönthetünk, hogy Jupiternek, Hatökörnek vagy saját magunknak drukkolunk. Az utóbbi tűnik a legbölcsebbnek, hiszen a végén vagy megesszük a sült krumplit, vagy ledugódik a torkunkon.


*Amit szabad Jupiternek, nem szabad azt az ökörnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése