2010. november 8., hétfő

A világ legnépszerűbb nyugdíjtrükkje

Az MSZP kezében félelmetes arzenál összpontosul, gazdasági holdudvartól médiaháttérig. A legütősebb fegyver azonban a bizánci kampánytechnika. Minden választás előtt feldobnak egy nyugdíjígéretet, amelyre nincs ugyan fedezet, sőt a többi pártban fedezet esetén se lenne rá szándék, de amely elég jól hangzik ahhoz, hogy hivatkozási alappá legyen. Ha ők győznek, akár hitelfelvétellel, az ország eladósítása árán is teljesítik, és arról koldulunk. Ha nem ők győznek, a következő évek arról szólnak, hogy a kormány "ellopta" a beígért nyugdíjat.

Ez sok szavazatot ér. 1998-ban az MSZP a választások előtt hozta meg a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvényt. Ez arról szólt, hogy kiveszik a nyugdíjalapból a befizetések mintegy harmadát, és magánpénztárakba irányítják át. Igaz, nem lesz miből kifizetni a nyugdíjakat, és vagy deficit vagy adósság lesz a vége - ám ha nem ők győznek, akkor nem lesz hosszú a győztes öröme. Ügyesen beletolták a következő kormány képébe a fekáliát. A Fidesz úgy döntött, hogy nem az első évben, hanem négy év alatt teljesíti az MSZP által beígért nyugdíjemelést, és csendben nem tesz semmit a magánnyugdíjpénztárakkal. Mindkettő hiba volt.

A következő négy év arról szólt, hogy az MSZP szerint a Fidesz "ellopta" a nyugdíjemelést. A magánnyugdíjpénztárak hatalmas deficithez vezettek a nyugdíjrendszerben. Az MSZP dörzsölte a tenyerét. A 2002-es választás nem a kormány teljesítményére, hanem az MSZP újabb nyugdíjígéreteire összpontosított, átütő sikerrel.

2002 után meg is valósult a nyugdíjemelés, bankhitelből. Az ország csődközelbe került. Medgyessy-t erre hivatkozva puccsolta meg Gyurcsány - ám az öszödi beszéd tanúsága szerint nem változtatott az előd politikáján. 2006-ig kihúzták gazdasági fedezet nélküli osztogatással, hogy a következő választást is megnyerjék. A kampány központi része volt, hogy dübörög a gazdaság, tehát futja az ígéretek teljesítésére. A biztonság kedvéért 2006 tavaszán nem tették közzé a gazdasági adatokat. Öszödön aztán kiderült, hogy a gazdaság haldoklik, az ország még mindig csődközelben van. Gyurcsány lemondás helyett reformokat ígért - mint Medgyessy megpuccsolásakor is.

A Fidesz óriási tiltakozóhullámot indított el, amelyet a rendőrség nyilvánvaló felső utasításra többször is szétvert. 2009-ben szükségkormány lépett hivatalba, de nem az ellenzék által kért szakértői összetételben, hanem az MSZP kinevezettjeiből. Bajnai Gordon Gyurcsány egyik régi kapcsolata és fegyvertársa. Ez a kormány már nyílt megszorításokat vezetett be, hogy a 2010-es választások előtt az MSZP ismét nyugdíjemelést ígérhessen.

Mivel kis meglepetésre a Fidesz győzött, az MSZP most azzal kampányol, hogy "ellopták" a nyugdíjemelést, "lenyúlják" a magánnyugdíjpénztárakat. Ötödszörre adják elő ugyanazt a trükköt, és a választók ötödszörre is kajálják. Le a kalappal az MSZP stratégái előtt. Ez világrekord.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése