2012. szeptember 25., kedd

Lányom, keress többet

Milyen szakmákat ajánlanék az anyagi függetlenségre törekvő nőknek? Hagyományosan alulértékelt a szakképzettséget nem igénylő munka, pláne ha háztartási alapelvárás. Miért fizetnék jól azt, amihez -- von Haus aus -- mindenki ért?

Jól a civilizáció vívmányainak számító területeken, a pénzt őrző helyeken, az állami funkciókban, a sztárvilágban, valamint az erotikus szolgáltatásokkal lehet keresni.

Az erotikus szolgáltatás ősidőktől tuti szakma -- anyagilag. Megbecsülésre és hosszú karrierre ne számíts. Azért fizetik jól, mert nagy az igény, és korlátozott a hajlandóság. Tény, hogy ha senki nem szolgáltat, egyes elvetemült férfiak a kecskékre vetik magukat. De az is tény, hogy a mai erkölcsök mellett elég, ha egy férfi lezuhanyozik, fogat mos, bedezodorozza magát, és néhány óra alatt ingyenpartnert talál szükségleteihez. Összességében, ez a szakma elavult, nem szép, nem nemes, nem kínál perspektívát, célszerű hanyagolni.

A sztárvilág jól fizet, mégsem ajánlom, mert az itt dolgozó magát méri ki kilóra, és ezt az emberiség igen kis hányada bírja ki személyiség- és szerhasználati problémák nélkül. Aki kibírja, az egyébként nem is elég lökött a tömegek tartós felajzásához, a rajongókat ugyanis nem érdekli a normalitás. Ezen a területen egyedül a szerzői jogdíjakra érdemes alapozni, viszont a legtöbb író, költő csak akkor tud szenzációsat alkotni, ha előtte kellően tönkretette magát és környezetét. Lehet, hogy te leszel az új J.K. Rotring? Lehet, de sokkal valószínűbb, hogy csak az Amy Winehouse-ságig viszed.

A civilizáció vívmányai alatt az orvosi és műszaki kutatásra-fejlesztésre gondolok, legyen az nanotechnológia, rákkutatás vagy infokommunikációs fejlesztés. Itt sem jelenlétre, hanem kreatív ötletekre osztják a pénzt.

A pénzt őrző helyeken kénytelenek mindenkit átlag felett fizetni, hogy tisztességesek maradjanak. Ez olyan természetes, mint hogy a hentesnek több hús jut, a vállalatigazgató könnyebben jut hozzá a cége szolgáltatásaihoz, a személyzeti (HR) főnök meg az összes rokonát könnyebben helyezi el. Érdemes tehát a pénzvilágban, illetve általában a gazdaságirányításban dolgozni, különösen olyan beosztásban, ahol többet kell tudni a négy számtani alapműveletnél.

Egy épeszű állam jól fizeti az államigazgatásban dolgozókat, különben minden szétesik. Magyarország az ép ész felé tart, most érdemes jelentkezni a Közszolgálati Egyetemre. Hosszú távon minden állami funkció komoly jövedelemmel és karrierlehetőséggel jár, teljes őrségváltás várható, a határ valóban a csillagos ég.

Személy szerint jónak tartanám, ha a gyermeknevelést és a háztartásban végzett munkát valódi fizetéssel és teljesítményhez/minőséghez kötött célprémiummal honorálnák, de egyelőre nem látok áttörési lehetőséget e téren.

Végül, néhány hagyományos női szakmában is kiválóan megél az, aki átlag feletti teljesítményt/minőséget nyújt, legyen bár fodrász, kozmetikus, műkörmös, cukrász, szakács vagy szupertakarító. Fontos a kellő magabiztosság és öntudat az árak-bérek kialakításában. Egy férfi nem azért él, hogy dolgozzon, hanem fordítva. Itt az ideje, hogy a nők is eltanulják ezt a hozzáállást.

2 megjegyzés:

  1. Kedves László!

    Nagyon örülök, hogy újra tollat ragadtál - és bocsásd meg, hogy az összes új, szeptember óta íródott posztodhoz egy megjegyzésben kívánok hozzászólni.

    Nagyon tetszik ez a friss hangnem, amit újonnan megütöttél - nem tudom mennyire szándékosan. Legfőképpen a 20-ai posztod nyerte el tetszésemet, még ha én is felháborodtam V. I. kijelentésén, de a leírt érveid tényleg helytállóak. Én úgy látom, etikai kiállásból kellett ezt a törvényt meghozni, nem jogszabályi hiányosság miatt.

    Sokat gondolkoztam rajta, hogy annak ellenére hogy a többi posztod bizonyos részeivel nem értek egyet, miért érzem mégis üdítőnek a régiekhez képest az újakat. Alighanem azért mert ezek az írások javarészt már nem valami ELLEN, hanem valami MELLETT állnak ki, amik az olvasó egyet nem értése ellenére is tiszteletet váltanak ki. Legalábbis belőlem mindenképpen.

    A pontokat, amikkel nem értek egyet most nem részletezném, mindenesetre tetszik az irányvonal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Franky! Köszönöm a (részleges) helyeslést, mostanában aktívabb vagyok a wita.hu-n, ott további friss írásokat is találsz.

      Törlés