2012. szeptember 22., szombat

Tégy a családon belüli erőszak ellen

A családon belüli erőszak minden jóérzésű embert felháborít, ám olyan bonyolult problémakör, amellyel eddig semmit sem tudott kezdeni az emberiség. Teszek néhány javaslatot a gyakorlati előrelépés érdekében.

Meg kell vizsgálni, hol hal el a jelenlegi jogszabályok végrehajtása. A családon belüli erőszak legtöbb formájára van Btk. paragrafus. Amire nincs (csúnyán beszélt velem, görbén nézett rám, lehülyézett), azzal nem a jogérvényesítés, hanem a párkapcsolat-fejlesztés szintjén célszerű foglalkozni. Léteznek azok az előírások, amelyeket végrehajtva elérhető lenne, hogy egyetlen embert se bántalmazzanak családi/párkapcsolati körben. Tegyük fel, egy nőt rendszeresen ver a férje, de egy darabig nem meri feljelenteni. Mikor végre elmegy a rendőrségre, akkor fapofával felveszik a bejelentést, majd nem történik semmi. Az átlagember azt gondolhatja, hogy hiányzik egy jogszabály. Nem hiányzik. A cselekvési szándék hiányzik. Ha egy idő múlva mégis beindul a gépezet, akkor meg selejtet gyárt: kihallgatják a férfit, majd hazaengedik a nőhöz. Ez újabb tettlegességhez vezet, szerintem kiszámítható módon. Hasonló kontraproduktív működésről hallhatunk nap mint nap, nekem így mesélte egy ismerős: az állampolgár kinéz az ablakon, látja, hogy valaki most lopja el az autóját. Rohan a telefonhoz, hívja a rendőrséget. A rendőrség nem ér rá ilyen csip-csup akut ügyekre. A bejelentő mérges lesz, emlékezteti a rendőrséget a feladatára, amire azt a választ kapja, hogy menjen le maga, fogja el a tettest, ha ennyire sürgős. Szintén mindennapos, hogy a bűncselekmények áldozatát még utólag is zaklatja az elkövető, mert a rendőrségen megkapta a nevét, címét, telefonszámát. Elfelejtették "kitakarni", vagy kifehérítették ugyan, de előtte órákig hevert a papír az íróasztalon, bárki leírhatta. A rendőrség reformja ugyan folyamatban van, de optimizmusra kevés az ok. Amíg egy rendőr nem keres legalább kétszer annyit, mint egy szakmunkás, általános színvonal-emelkedés nem várható. Te is látod magad előtt, amint százezer ember a Belügyminisztérium elé vonul, fizetésemelést követelve a rendőrök számára, adóemelést kérve saját magának? Nem látod? Na látod.

Nem biztos, hogy a rendőrség fog segíteni a családon belüli erőszakhelyzetben. A rendőrség a kocsmai ügyekkel sem attól kezdve foglalkozik, hogy X felpofozta Y-t. Ennél súlyosabb ügyekre mozdul rá. A családon belüli erőszakról szóló bejelentések is így alakulnak, amíg marad az enyhe testi sértegetés, nem történik semmi. Ha durvul a helyzet, akkor már történik, épp úgy, mintha kocsmai verekedésről lenne szó. A családon belüli ügyekben a rendőrség -- finoman szólva -- nincs a helyzet magaslatán, de miért is lenne? Ha betelefonálsz a tűzoltóságra, hogy a férjed gyufázik a papírkosár fölött, csináljanak már valamit, mi történik? Elhajtanak. Majd akkor szólj, ha a papír lángra lobbant. Mire odaérnek, jó eséllyel már az egész lakás ég, de nincs más módszer, ilyen az ügyek menete. A családon belüli erőszak ellen külön hatóságot kellene létrehozni, amely a bejelentés után azonnal beavatkozik, békít, okít, határozatot hoz, szankciót szab ki, pl. a durva férfi fizetésének felét a nő számlájára utaltatja. Ha nem javul a helyzet, akkor a rendőrséghez fordul, és eléri, hogy komolyan vegyék az ügyet. A családon belüli erőszak elleni hatóságot, mondjuk, családvédelmi hálózatnak lehetne nevezni, a gyermekvédelmi hálózathoz hasonlóan. Persze ne legyen kétségünk, ez a hálózat is csak akkor lesz működőképes, ha legalább másfélszer annyit keresnek a dolgozók, mint egy szakmunkás. Tüntetés, béremelés, adóemelés nélkül nem fog menni.

Pszichológusokat (nem megélhetésieket, hanem igaziakat) kellene ráállítani arra a témára, hogy miért választanak egyes nők újra és újra erőszakos partnert. Ennek nyilván szocio-kulturális és egyéni okai is vannak, de mivel gyakori a probléma, nem célszerű úgy tennünk, mintha nem tudnánk róla, mintha nem számítana, mintha nem létezne. Minek kimenteni valakit egy balhés, zűrös kapcsolatból, ha rövid időn belül fejest ugrik egy ugyanilyenbe? Mivel ezzel nem csak magát, hanem a gyerekeit is veszélyezteti, a családvédelem keretében a probléma szankcionálandó: aki a második erőszakot hőzó kapcsolatról tesz bejelentést, azt kötelezni kell az első intézkedés teljes költségének megtérítésére. Így kevesebb tüntetésre, béremelésre, adóemelésre lesz szükség, és kevesebb árnyékbox jut a háborgó százezreknek.

Női önérvényesítő (Girl Power) szervezeteket kell létrehozni, amelyek megfelelő anyagi erővel rendelkeznek ahhoz, hogy egy erőszakot szenvedő nő kiléphessen a kapcsolatából, és önállóvá válhasson. Azaz másik városba, albérletbe költözzön, munkába álljon, új egzisztenciát teremtsen. Az anyagi erő felét az önérvényesítők adományaiból kellene összegyűjteni, és az állam adhatná a másik felét. Egy Girl Power alapítvány közelebbről látja az ügyeket, jobban meg tudja ítélni, mikor jogos a panasz, és mikor áll egyszerű érdekharc a háttérben. A jogos ügyekben azonnal lépni tud. Igen, ehhez is pénz kell, mégpedig jelentős részben női pénz. Ehhez többet kell keresni, a magasabb fizetéshez pedig jövedelmező szakmát választani, egyenlő munkáért egyenlő bért kell követelni.

Legalább ennyire fontos, hogy valódi párkapcsolati útmutatást kapjanak a fiatalok, és ne brazil szappanoperák, ne ringyó-strici főhősökkel rendelkező vagy éppen meleg-leszbi trendű amerikai sorozatok alapján éljenek, és válasszanak nagy Ő-t. A fogyasztói társadalom kiváló rendszereket hozott létre, amelyekkel a fogyasztás évről évre növelhető, de hogy ebből ki mennyi boldogságot csikar ki magának, az már az egyénre van bízva. Akinek nincs szilárd értékrendje, erkölcsi-lelki háttere, az általában nem boldogul. Ha szabad választásod alapján bunkó maradtál, vaze, és bunkóval házasodsz, bunkó kapcsolatban fogsz élni, bunkó értékrendet adsz tovább a gyerekeidnek. Családodban dúlni fog az erőszak, és reménytelen belőle kirángatni, mert csak azt várhatod az életedtől, amit a magad részéről beletettél. Amint vetsz, úgy aratsz. Ha többre vágysz, törekedj szép emberi értékekre a saját életedben, majd a párkapcsolatodban (így, egyes számban!). Légy értékes, nagy Te, hogy megtaláld a nagy Ő-t.

A legutolsó kivételével mindegyik javaslatom vége több pénz, fizetés- és adóemelés. Ez a modern társadalmi vívmányok üzemanyaga. Ha nincs pénz és átgondolt rendszer, nincs jogérvényesülés. Lehet erről szép értelmiségi módon povedálni, de aligha segít. Aki nem hiszi, figyelje meg, mi lesz a családon belüli erőszak ellen létrehozott munkacsoport povedálásának az eredménye. Ja, a statisztikák szerint a házasságban élők körében kevesebb a családon belüli erőszak, mint a csak együttélők között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése