2012. szeptember 30., vasárnap

Légy következményetikus

Te is sokat töprengtél már, miért van "a pokolba vezető út jó szándékkal kikövezve"? Vagy azon, hogy ha az erkölcs mindenkinek magánügye, akkor mitől lesznek valaha rendben a közügyeink? Vagy azon, miért beszélnek el erkölcsi kérdésekben egymás mellett a hívők és a nem hívők, illetve létezik-e számukra kölcsönösen elfogadható erkölcsi fogalomkészlet, s ha igen, melyek az elemei?

Hosszú keresés után találtam, majd lefordítottam egy zseniális értekezést, amelynek megértéséhez és elfogadásához csupán két előfeltételnek kell teljesülnie: 1. te is ember légy, 2. célod a körülötted élők boldogabbá és a világ jobbá tétele legyen.

Ha esetedben teljesül e két előfeltétel, figyelmedbe ajánlom a Következményetika - gyakori kérdések című (pdf) összeállítást. Az angol eredeti itt olvasható. Szerzője Scott Alexander Siskind, nem rövid olvasmány, de megéri.

Várom azok jelentkezését, akik magukra nézve irányadónak tekintik a következményetikát, és ami belőle következik. Ha te ilyen vagy, kommentként add meg az e-mail címedet, hogy értesíthesselek egy közös fórum/mozgalom létrejöttéről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése