2013. november 8., péntek

Filohittan 1. rész - Szabad-e hívés közben gondolkodni?

Rendhagyó sorozatom az ész és a hit csatlakozási felületét vizsgálja világi megközelítésben, műszaki nyelven: ráció-hit interfész specifikációt készítek.

Mire jó ez? A tisztázható dolgok tisztázása alapértelmezetten hasznos és jó. Amennyiben kiderül, hogy a józan ész nem ér össze a hittel, akkor hasznos ez az ismeret, mert a továbbiakban nem iparkodom összehozni őket. Ha kiderül, hogy a józan ész és a hit egy zsebkendőnyi, mákszemnyi vagy hajszál-keresztmetszetnyi felületen csatlakozik, akkor hasznos lesz tisztába jönnöm az interfész korlátaival. Ha meg az derül ki, hogy a józan ész teljes felületen összeér a hittel, akkor okafogyottá válik a vita, hogy a világot az ész vagy a hit irányából célszerű-e megközelíteni. A teljes felületű interfész azt jelentené, hogy egyre megy, hiszen mindkét megközelítés ugyanoda vezet.

A sorozatban azt fogom körüljárni, hogy gyengíti vagy erősíti-e a józan ész a keresztény hitet és a kereszténység helyzetét a világban.

1. rész - Szabad-e hívés közben gondolkodni?

Kohn és Grün vitatkozik, hogy szabad-e a Tóra olvasása közben cigarettázni. Kohn szerint nem, Grün szerint viszont szabad. Úgy döntenek, hogy megkérdezik a rabbit. Kohn lelkesen jön vissza.
- Igazam volt, a rabbi szerint nem szabad Tórát olvasva cigarettázni, mert a Tóra olvasása nemes dolog, a cigarettázás alantas, ezért a kettő nem illik össze.
- Nem jól tetted fel a kérdést - feleli Grün, és ő is megkeresi a rabbit. Lelkesen jön vissza.
- Igazam volt, a rabbi szerint szabad Tóra-olvasás közben cigarettázni.
- Micsoda?!
- Megkérdeztem tőle, szabad-e cigarettázás közben Tórát olvasni. A rabbi azt felelte, hogy Tórát olvasni mindenkor nemes, dicséretes dolog, így cigarettázás közben is.

A hit és a gondolkodás ügyét is hasonlónak látom.

Gondolkodó szempontból: gondolkodás közben hinni nem okos dolog, hinni tárgyidegen, alacsonyabb rendű tevékenység. Hit közben gondolkodni viszont nagyon helyes, a gondolkodás mindenkor dicséretes - majd elmúlik tőle a hit.

Hívő szempontból: hit közben gondolkodni tárgyidegen, eretnekveszélyes tevékenység, nem kívánatos. Gondolkodás közben hinni viszont mindenkor helyes - majd megjön tőle a valódi hit.

A két megközelítést összerakva: kölcsönös a meggyőződés, hogy a hit és a gondolkodás végső soron kizárja egymást, ezzel együtt mindkét oldal úgy véli, hogy a számára kívánatosabb tevékenység megnemesíti, jó irányba viszi a kevésbé kívánatos tevékenységet. Amennyiben elfogadjuk, hogy nem két párhuzamos világegyetemben élünk, hanem egyetlen közös valóságban, akkor érdemes ezt a két nézetet egymás mellé tenni, megpróbálni egyszerre hinni és gondolkodni - majd kiderül, mi jön ki belőle.

Mit veszíthetünk? A tudatlanságunkat és/vagy a hitetlenségünket.

7 megjegyzés:

  1. "Filohittan 1. rész - Szabad-e hívés közben gondolkodni?"
    - A cikkedet el sem olvastam, de válaszolok: szabad gondolkodni hit közben, főként ha van hited. Azonban te a hit helyett és a hit elkerülése céljából gondolkodsz, nem hit közben. Ezért nem olvastam el a cikkedet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Azonban te a hit helyett és a hit elkerülése céljából gondolkodsz, nem hit közben."
      - Miből gondolod, hogy ez így van?

      Törlés
    2. Magad fogsz rájönni, Lacikám, amikor hited lesz. :-) De lesz-e vajon? Ez e ponton költői kérdés a részemről.

      Törlés
  2. Én viszont elolvastam. Ez egy nagyon fontos kérdés. Én is írtam erről:

    http://sefatias.blog.hu/2013/09/02/tudas_erzes_hit

    http://sefatias.blog.hu/2013/09/05/a_hit_eredete_es_celja

    VálaszTörlés
  3. Várom a folytatást. Muszáj bizonyítanom a kommenteknél, hogy nem vagyok robot?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elolvastam mindkét írást, tetszenek. Kant és Hegel óta senki sem írt átfogó filozófiát, holott 200 év telt el azóta. Csak töredékek készültek, "a hit ízlés kérdése, ízlésről nem nyitunk vitát" mottóval. Az ismereteink nagyságrendekkel bővültek. Százszor több fa van az erdőnkben, mégis kételkedünk benne, hogy érdemes lenne magát az erdőt leírni - ez furcsa kettősség, igyekszem feltárni a lényegét, majd meglátjuk, mennyire sikerül.

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés