2013. november 9., szombat

Filohittan 2. rész - Van-e Isten?

Bár logikusnak tűnhet ezt mielőbb tisztázni, két okból sem praktikus.

Egyrészt, a hit felől nézve természetes, hogy Isten létezik, ez mindenki számára világos kellene, hogy legyen. A gondolkodás felől nézve viszont valószínűtlen, hogy lenne Isten, egyetlen tudományág alap-, közép- és felsőfokú adatai sem utalnak erre. A két nézetet egybetolva azt mondhatjuk, hogy Isten léte kétesélyes. Aki meg van róla győződve, az nem tudja tudományosan bizonyítani, aki nincs róla meggyőződve, az pedig sem bizonyítani, sem cáfolni nem tudja, és első megközelítésben nincs nyilvánvaló indoka feltételezni Isten létét.

Ezzel persze semmi újat nem mondtam, mindössze bizalomépítő lépésként jeleztem, hogy ez a sorozat nem "igazam van, vagy igazam van" típusú. A hit és a gondolkodás összefüggéseit vizsgálva nem vehetjük alapértelmezettnek azt, ami bizonyításra szorul. Viszont ha semmit sem mondunk Isten létével kapcsolatban, akkor nincs miről sorozatot írni. Szigorúan munkafeltételezésként induljunk ki abból, hogy Isten létezik, járjuk végig az ezzel kapcsolatos logikai utat, és azután térjünk vissza a másik lehetőséghez. Megígérem, hogy fejtegetéseim során az Isten nem létével kapcsolatos logikát és annak következményeit is érdemben megvizsgálom.

A kérdés későbbre halasztásának másik oka, hogy a "van" és a "nincs" között nem olyan egyszerű a különbség, mint véljük. A gondolkodók nehézség nélkül elfogadják, hogy Isten a hívők fejében létezik, mint Hófehérke, Hamupipőke vagy Furulyás Palkó. Csakhogy a számok is a számhívők fejében léteznek, mégsem vitatkozunk azon, hogy gyakorlati szempontból léteznek-e, irányadóak-e. Ez egy haladó témakör, be kell rá melegítenünk, többek között erre szolgálnak a soron következő epizódok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése