2010. október 30., szombat

Monnyon le?

Kedvenc elemzőm, Török Gábor így látja Lázár János levele, érvei (meg ami belőlük kimaradt) alapján az alkotmánybarkácsolási miniválságból kivezető utat: "Világos párbeszédet lehetne folytatni arról, hogy vajon belefér-e a demokratikus működésbe az, hogy az ország érdeke szempontjából is értelmezhető célért időlegesen olyan intézkedéseket hozunk, amelyeket korábban elvi alapon elfogadhatatlannak, antidemokratikusnak tartottunk. Nem állítom, hogy a válasz egyszerű, s abban igaza van Lázár Jánosnak, hogy megközelítésben, hangvételében és a megoldási alternatívák vonatkozásában is lenne mit hozzátenni a vitához. Csak ahhoz először őszinte beszédre lenne szükség, ki kellene mondani, hogy ebben a helyzetben a kormány nem lát más kiutat. Innentől pedig elkezdődhetne egy valóban értelmes párbeszéd arról, hogy mi a fontosabb: a célok érvényesítése vagy az eszközök feltétlen tisztelete. Minden más ma sajnos mellébeszélés, elterelés és manipuláció." (http://torokgaborelemez.blog.hu/2010/10/29/272_celok_vagy_eszkozok)

Mit mondanának a jobb és baloldali szakértők? Jobbról, hogy hajrá, csak előre, de alkotmányosan? Balról, hogy monnyon le, meg különben is, mi megmondtuk? Jó lenne, ha ennél többet tudnának mondani. A baloldali szakértők többféle megoldást is megfogalmaztak az évek során, államháztartási, egészségügyi és nyugdíjreformot sürgetve. Egyikhez sem volt meg a bátorság, amit persze az ellenzék harciassága és a népszavazás is csökkentett. Utóbbi azonban nem magyarázza, miért nem alakultak ki olyan elfogadott modellek, amelyeket csak le kéne venni a polcról és megvalósítani az "ezek se tudnak mást" jegyében.

A jobboldali szakemberek szintén nem dolgoztak ki részletes terveket, vagy ha igen, azokat jól elrejtették, és azóta sem kerültek elő. A gazdaság fejlesztése és a költségvetési egyensúly megteremtése témában Róna Pétertől olvastam jókat, én őt nevezném ki fellendülési biztosnak, de minimum főtanácsadónak. (Pl. http://www.fn.hu/belfold/20100702/rona_peter_orban_csak/)

Végül itt a nép, amelyre sokat hivatkozik a kormány, miközben kevés valódi beleszólást hagy neki. A Nemzeti Konzultáció helyett nemzeti konzultációra lenne szükség, pl. online szavazások formájában. Néhány hét alatt ki lehetne dolgozni egy olyan intézkedéssorozatot, amitől sem jobbra, sem balra nem kapnak sikítófrászt. Minden válság lehetőség is egyben. Ideje elindítani az online demokráciát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése