2010. október 29., péntek

Mire szolgál az alkotmány?

Eredetileg a nemeseket védte a király túlkapásaitól. Ma az állampolgárok védelmére szolgál "ha a fene fenét eszik" forgatókönyvek esetén. Ebből következően fontos, hogy a mindenkori hatalom ne barkácsolhasson rajta ötletszerűen, kivéve, ha önmagát szeretné még inkább korlátozni.

Épp ma meszelte el az Alkotmánybíróság a kormány állami végkielégítésekre kivetett 98%-os adóötletét. Az indoklás szerint nem csak a jó erkölcsbe ütköző végkielégítések estek volna elvonás alá, hanem az alanyi jogon járó végkielégítések is. Az AB arra is felhívja a figyelmet, hogy a jó erkölcsbe ütköző állami kifizetések különadóztatására van lehetőség, csak nem így. A kormány első reakciója: akkor illetéktelenné tesszük az AB-t ilyen ügyek megtárgyalására. Ezt át kéne gondolni.

Egyrészt maga az AB ad tippet a megoldásra, másrészt oktalanság minden jogtechnikai akadályra idegrángással reagálni. Van úgy, hogy az embernek igaza van, csak nem megy vele sokra. A jó erkölcsbe ütköző végkielégítések joggal háborítják fel az embereket, okkal növelik a Jobbik szavazótáborát. Mivel a politika a beszédaktusok piaca, a Fidesz most vadul bizonygatja, hogy a működésképtelen megoldást addig sufnituningolják, míg működőképes nem lesz. Ez voluntarizmus, a szűk látókör jele. A süket esete a csengővel. Ha szól, ha nem, addig nyomjuk, míg ki nem jön valaki.

A választók fejében apró mozaikdarabokból áll össze az a percepció, amely eldönti a következő választásokat. A bölcs hadvezér nem egy-egy csatát akar bármi áron megnyerni, hanem a háborút. Az LMP tüntetést szervez az alkotmányosság védelmére; lehet, hogy elmegyek. A jogállam nem tökéletes, de még nem találtak ki jobbat - mondhatta volna Churchill. A szabályos megoldások mindig hosszabbak és bonyolultabbak, és ez így van rendjén. Fair play-jel nehezebb meccset nyerni, ám a győzelem sokkal értékesebb.

Nagy Sándor persze előkapná a gyikicset, aztán nyissz-nyassz-nyussz, nem állna le makramézni egy jó ízlésbe ütköző gordiuszi csomóval. Csakhogy nem hiszem, hogy Nagy Sándor alkalmas lenne egy modern köztársaság vezetésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése