2011. január 30., vasárnap

Populizmusok hálójában

Gyakran éri a magyar jobboldalt a populizmus vádja, a baloldalt indokolatlanul ritkán. Íme egy szép csokor a populizmuson aggódók számára.

Jobboldali populizmus: atrocitás a 300 forint vizitdíj; az ingatlanadó káros; a családi pótlék jövedelemtől függetlenül jár; forradalom történt a szavazófülkékben; a Fidesz-kormányt a választók kétharmada választotta meg; a nyugdíjak védelmében államosítják a kötelező magánnyugdíjpénztárakat; a köztársasági elnök dolga elősegíteni a hatékony jogalkotást; a médiatörvény bírálata támadás a magyar nép ellen.

Baloldali populizmus: 23 millió román munkavállaló és nyugdíjas rohan le bennünket a kettős állampolgárság megadása esetén; a jó miniszterelnök ingyen kormányoz; az árvízkárosultak nem kapnak elég segélyt; a hajléktalanok a jobboldali kormányzás idején fagynak meg; egyedül a baloldal lehet demokratikus és haladó; Magyarországon most sérül hirtelen az eddig maximális sajtószabadság.

Kritikai gondolkodóként el lehet utasítani a populizmus minden változatát, vagy mindet el is lehet fogadni azzal, hogy így működik az angol-szász típusú demokrácia a gyakorlatban. Az egyik oldal populizmusát elfogadni, a másikét meg elutasítani azonban nem célszerű, gondolkodóhoz nem méltó magatartás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése