2014. július 2., szerda

A fenntartható társadalom napja

Július 5-én, szombaton vonulnak a büszke melegek. Több okuk is van a büszkeségre: jelentősen hozzájárulnak a népességfogyáshoz, a nyugdíjrendszer összeomlásához, komoly mértékben sikerül leterhelniük az egészségügyi intézményeket, idő előtt megtölteniük a temetőket, plusz még a romákat is lehagyják a párkapcsolaton belüli erőszak terén. Nem lelkesítő, ha belegondolunk?

A melegeket támogatva vonulnak a jogvédők, akiknek köszönhetően a melegség vívmányai még teljesebb mértékben, össztársadalmi szinten érezhetők. Aggódsz, hogy nem lesz nyugdíjad? Ha a melegekre és a jogvédőkre bízod a jövődet, okkal és joggal aggódhatsz. Hát nem felemelő érzés?

Mi az alternatíva? Semmi esetre sem a melegmenet szidalmazása vagy megdobálása – azt ők biztatásnak veszik, sikertényezőként hasznosítják. Média van náluk, és nem félnek használni.

A csendes többség maradjon otthon, és csendben gondolja azt, amit gondol? Ez eggyel jobb, mint a dobálás, de valahogy mégsem az igazi, mégsem elég. Annyit ér, mint a házi bodzaszörp előnyein elmélkedni csendes magányban, mialatt a közvélemény értékrendjét az üdítőital-reklámok alakítják. Nem túl hatásos módszer.

Rendezzünk heteró felvonulást? Ez már közelít, de túl mechanikusan másolja az alapötletet, így lépéshátrányt jelent a másik tábor által sikerrel tematizált környezetben.

A meleg büszkeség ellenpontja nem a heteró büszkeség, hanem a társadalmi fenntarthatóság. A társadalmunk fenntarthatóságához kellenek szerelemből házasodó, ezért hűségben élő, továbbá gyermeket vállaló és a gyermekeiket lelkiismeretesen felnevelő fiatalok. Akik úgy nevelik a gyerekeiket, ahogy szeretnék, hogy a gyerekek neveljék majd az unokáikat. Ők viszik a hátukon a társadalmat, ők ellensúlyozzák a fenntarthatóság ellen ható tényezőket. 

Ahhoz, hogy elég sok ilyen fiatal legyen, az idősebbeknek is hozzá kell járulniuk: olyan szemléletet kell kialakítaniuk az egész társadalomban, hogy szerelemből házasodni, hűségben élni, gyermeket vállalni és lelkiismeretesen felnevelni szép, értékes tevékenység. (Tehát nem elavult, nem a modern életről való lemondás, nem rejtett homofóbia, hanem szép, értékes és boldogító, gyermekeink, unokáink jólétének záloga.) Remélem, jövőre megszervezzük a fenntartható társadalom napját, amelyen legalább tízszer annyian vesznek majd részt, mint a szivárványos menetben.

Addig is, elképzeltem néhány transzparens feliratát.
TÁRSADALMI KÖZTEHERVISELÉST!
COMING OUT: LESZBIKUS FÉRFI VAGYOK
FENNTARTHATÓ, ERŐSZAKMENTES PÁRKAPCSOLATOKAT!
DARWIN A HETERÓKKAL VAN
ESÉLYEGYENLŐSÉGET AZ UNOKÁINKNAK! 
FÉRFI + NŐ + GYEREKEK = FENNTARTHATÓSÁG
LÉGY KREATÍV – NEVELD FEL A SAJÁT GYEREKEIDET
MINŐSÉGI GYERMEKVÁLLALÁST! 
EVOLÚCIÓ – NYUGDÍJ – JÓLÉT
BOLDOGÍTÓ MÁSSÁG: HETERÓ CSALÁD 
Ez csak néhány ötlet, messze nem merítettem ki a lehetőségeket. A lényeg, hogy pozitívan, konstruktívan fogalmazzuk meg a társadalmi fenntarthatóság üzeneteit.

Talán nem kell hosszasan magyaráznom, hogyan kapcsolódik ez a kereszténységhez: Jézus tanítása fenntartható jóléti társadalmat eredményez az egész emberiség számára. Ő nyilvánította szentté a (heteroszexuális monogám) szerelmi házasságot. A "hagyományos" családmodell kizárólag a keresztény értékrendben lelhető fel, ez az egyetlen igazságos és fenntartható párkapcsolati modell. Minden okunk megvan a büszkeségre.

2 megjegyzés: