2014. július 18., péntek

Létezik-e keresztény politizálás? 5. rész

Mi legyen a keresztény hozzáállás a rasszizmushoz? Egyértelmű: a rasszizmus semmilyen formában nem fogadható el.

A rasszizmus a szimmetrikus etikától való eltérés, amikor faji alapon másképp ítéljük meg ugyanazt a cselekedetet.

A keresztény ember köteles azonos mércét alkalmazni. Ha te nem lopsz, mástól se tűrd el, akármilyen rasszhoz tartozik. Ha te nem nyúlod le a rokonságodat helyzetbe hozva mások erőforrásait, akkor ne tűrd el, hogy mások ezt tegyék veled, bármilyen rasszhoz tartoznak. Ez az azonos mérce, és egyben a demokratikus, humanista, igazságos gondolkodás. Ezt tanította Jézus, a zsidó Messiás.

Mitől van "rasszizmus"? Attól, hogy az antirasszisták ebből élnek, és folyamatosan gerjesztik. Együtt bizniszelnek a jogvédőkkel. A jogvédők bemesélik a normaszegőknek, hogy kötelességeik nincsenek, csak jogaik. A normakövetőknek pedig azt mesélik be, hogy jogaik nincsenek, csak kötelességeik. A normaszegők vérszemet kapnak, és egyre bátrabban szegik meg az emberi együttélés szabályait, amivel jogos indulatba hozzák a normakövetőket. Utóbbiak egyre hangosabban nyilvánítják ki az ellenvéleményüket, és mivel a falra hányják a borsót, elkeseredettségükben néha rasszista vakvágányra tévednek. Erre ugranak az antirasszisták, és megoldást kínálnak a tünetre, miközben tovább rontják a mélyben meghúzódó tartalmi problémát.

A Jézus tanításának megfelelő megoldás igen egyszerű: idejekorán ki kell mondani a tartalmi problémákat, hogy ne fokozódjanak feleslegesen az indulatok. Amit ma megoldhatsz, ne halaszd holnapra. Ha politikailag inkorrekt bírálni a normaszegőket, akkor keresztényként köteles vagy politikailag inkorrektté válni, és tűrni a rád nehezedő érzelmi nyomást.

Ki beszél ma arról, hogy kizárólag Jézus követői képesek fajtól függetlenül egyformán értékelni az embereket, és hogy keresztényként ez alapvető kötelességük?

Ki beszél ma arról, hogy a cigányok szerezzenek rendes iskolai végzettséget, tudjanak és akarjanak dolgozni, és úgy bánjanak a nem cigányokkal, ahogy szeretnék, hogy velük bánjanak?

Ki beszél ma arról, hogy a zsidók - anyagi és hatalmi ambícióikat megfékezve - biztosítsák a nem zsidók esélyegyenlőségét, zárkóztassák fel embertársaikat? Első kézenfekvő lépésként juttassanak sok-sok tehetséges cigányt és nem cigányt a bankokba, a médiába, a művészi életbe.

Ki beszél ma arról, hogy a világ igazságosabb lesz, ha mindenki szabadon bírálható, legyen bár cigány, zsidó, arab vagy fekete?

Ki beszél ma arról, hogy az emberi együttélésnek vannak logikus előfeltételei, és akik ezeket megszegik, azok fajtól függetlenül problémás emberek, sőt akár embercsoportok?

Ki beszél ma arról, hogy a rasszizmus nem azt jelenti, amit az antirasszisták sugallnak?

Ki beszél ma arról, hogy Jézus szimmetrikus etikai tanítása jobbá teszi a világot, míg a többi alternatíva ront a világ állapotán?

Ma még csak itt olvashatók ezek a nyilvánvaló megfontolások, de reményeim szerint lassan elterjednek majd, először keresztény körökben, azután szélesebb körben is, és jobbá válik a világ.

2 megjegyzés:

  1. Jogos felvetések ezek. Az első kérdéssel azért vitatkoznék ("kizárólag Jézus követői képesek fajtól függetlenül egyformán értékelni az embereket") - maradjunk annyiban, hogy Jézus követői biztosan képesek fajtól függetlenül egyformán értékelni az embereket.

    A megoldást illetően nem vagyok optimista. Folyik a küzdelem a hagyományos vallási, európai értékek ellen, lassan lépésről-lépésre haladnak előre és a keresztény értékrend egyre csak teret veszít. A keresztény politizálásnak akkor lenne esélye, ha egy a keresztény értékeket erőteljesen képviselő, megalkuvást nem ismerő erő lépne fel és a társadalom felé meg tudná jeleníteni ezeket az értékeket praktikus módon is, nem csak a szép szavak szintjén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "ha egy a keresztény értékeket erőteljesen képviselő, megalkuvást nem ismerő erő lépne fel és a társadalom felé meg tudná jeleníteni ezeket az értékeket praktikus módon is, nem csak a szép szavak szintjén"

      Tökéletesen megfogalmaztad, mi a feladat. Ez a dolgunk.

      Törlés