2014. július 27., vasárnap

Büszke vagy a kereszténységedre? Indokold...

Az ember arra büszke, ami szép, jó, okos, logikus, hasznos, erényes, sikeres, és így tovább. Arra nem büszke, ami csúnya, rossz, buta, logikátlan, haszontalan, erkölcstelen, sikertelen, és így tovább. Melyik kategóriába tartozik a kereszténységed? Megtudhatod az alábbi hatékony teszt segítségével.

Az érett személyiség jellemzője, hogy tudja, mit miért tesz. A kellemesre törekszik, a kellemetlent kerüli, oda megy, ahol jól érzi magát. A teszt egyben a személyiséged érettségéről is tájékoztat.

1. Szépnek tartod-e a kereszténységedet?
a. igen, a legszebbnek a világon
b. igen, de nem szebbnek más vallásoknál/világnézeteknél
c. kevésbé szépnek tartom a többi vallásnál/világnézetnél

- Amennyiben az a. választ jelölted be, büszke lehetsz a kereszténységedre. Ha a b. választ tartod megfelelőnek, akkor ideje kísérletezned más vallásokkal/világnézetekkel. Ismerd meg a világot, fedezd fel az alternatívákat. Keresd meg azt, amelyik szerinted a legszebb a világon, és valld azt, légy arra büszke. Ha a c. lehetőséged választottad, felejtsd el a "kereszténységedet", ezzel mindenki csak nyer. Találd meg a számodra legszebb vallást/világnézetet, és légy rá büszke.

2. Jónak tartod-e a kereszténységedet?
a. igen, a legjobbnak a világon
b. igen, de nem jobbnak más vallásoknál/világnézeteknél
c. kevésbé jónak tartom a többi vallásnál/világnézetnél

- Amennyiben az a. választ jelölted be, büszke lehetsz a kereszténységedre. Ha a b. választ tartod megfelelőnek, akkor ideje kísérletezned más vallásokkal/világnézetekkel. Ismerd meg a világot, fedezd fel az alternatívákat. Keresd meg azt, amelyik szerinted a legjobb a világon, és valld azt, légy arra büszke. Ha a c. lehetőséged választottad, felejtsd el a "kereszténységedet", ezzel mindenki csak nyer. Találd meg a számodra legjobb vallást/világnézetet, és légy rá büszke.

3. Okosnak tartod-e a kereszténységedet?
a. igen, a legokosabbnak a világon
b. igen, de nem okosabbnak más vallásoknál/világnézeteknél
c. kevésbé okosnak tartom a többi vallásnál/világnézetnél

- Amennyiben az a. választ jelölted be, büszke lehetsz a kereszténységedre. Ha a b. választ tartod megfelelőnek, akkor ideje kísérletezned más vallásokkal/világnézetekkel. Ismerd meg a világot, fedezd fel az alternatívákat. Keresd meg azt, amelyik szerinted a legokosabb a világon, és valld azt, légy arra büszke. Ha a c. lehetőséged választottad, felejtsd el a "kereszténységedet", ezzel mindenki csak nyer. Találd meg a számodra legokosabb vallást/világnézetet, és légy rá büszke.

4. Logikusnak tartod-e a kereszténységedet?
a. igen, a leglogikusabbnak a világon
b. igen, de nem logikusabbnak más vallásoknál/világnézeteknél
c. kevésbé logikusnak tartom a többi vallásnál/világnézetnél

- Amennyiben az a. választ jelölted be, büszke lehetsz a kereszténységedre. Ha a b. választ tartod megfelelőnek, akkor ideje kísérletezned más vallásokkal/világnézetekkel. Ismerd meg a világot, fedezd fel az alternatívákat. Keresd meg azt, amelyik szerinted a leglogikusabb a világon, és valld azt, légy arra büszke. Ha a c. lehetőséged választottad, felejtsd el a "kereszténységedet", ezzel mindenki csak nyer. Találd meg a számodra leglogikusabb vallást/világnézetet, és légy rá büszke.

5. Hasznosnak tartod-e a kereszténységedet?
a. igen, a leghasznosabbnak a világon
b. igen, de nem hasznosabbnak más vallásoknál/világnézeteknél
c. kevésbé hasznosnak tartom a többi vallásnál/világnézetnél

- Amennyiben az a. választ jelölted be, büszke lehetsz a kereszténységedre. Ha a b. választ tartod megfelelőnek, akkor ideje kísérletezned más vallásokkal/világnézetekkel. Ismerd meg a világot, fedezd fel az alternatívákat. Keresd meg azt, amelyik szerinted a leghasznosabb a világon, és valld azt, légy arra büszke. Ha a c. lehetőséged választottad, felejtsd el a "kereszténységedet", ezzel mindenki csak nyer. Találd meg a számodra leghasznosabb vallást/világnézetet, és légy rá büszke.

6. Erényesnek tartod-e a kereszténységedet?
a. igen, a legerényesebbnek a világon
b. igen, de nem erényesebbnek más vallásoknál/világnézeteknél
c. kevésbé erényesnek tartom a többi vallásnál/világnézetnél

- Amennyiben az a. választ jelölted be, büszke lehetsz a kereszténységedre. Ha a b. választ tartod megfelelőnek, akkor ideje kísérletezned más vallásokkal/világnézetekkel. Ismerd meg a világot, fedezd fel az alternatívákat. Keresd meg azt, amelyik szerinted a legerényesebb a világon, és valld azt, légy arra büszke. Ha a c. lehetőséged választottad, felejtsd el a "kereszténységedet", ezzel mindenki csak nyer. Találd meg a számodra legerényesebb vallást/világnézetet, és légy rá büszke.

7. Együtt érzőnek és könyörületesnek tartod a kereszténységedet?*
a. igen, a legegyüttérzőbbnek és legkönyörületesebbnek a világon
b. igen, de nem együttérzőbbnek és könyörületesebbnek más vallásoknál/világnézeteknél
c. kevésbé együtt érzőnek és könyörületesnek a többi vallásnál/világnézetnél

- Amennyiben az a. választ jelölted be, büszke lehetsz a kereszténységedre. Ha a b. választ tartod megfelelőnek, akkor ideje kísérletezned más vallásokkal/világnézetekkel. Ismerd meg a világot, fedezd fel az alternatívákat. Keresd meg azt, amelyik szerinted a legegyüttérzőbb és legkönyörületesebb a világon, és valld azt, légy arra büszke. Ha a c. lehetőséged választottad, felejtsd el a "kereszténységedet", ezzel mindenki csak nyer. Találd meg a számodra legegyüttérzőbb és legkönyörületesebb vallást/világnézetet, és légy rá büszke.


8. Sikeresnek tartod-e a kereszténységedet?
a. igen, a legsikeresebbnek a világon
b. igen, de nem sikeresebbnek más vallásoknál/világnézeteknél
c. kevésbé sikeresnek tartom a többi vallásnál/világnézetnél

- Amennyiben az a. választ jelölted be, büszke lehetsz a kereszténységedre. Ha a b. választ tartod megfelelőnek, akkor ideje kísérletezned más vallásokkal/világnézetekkel. Ismerd meg a világot, fedezd fel az alternatívákat. Keresd meg azt, amelyik szerinted a legsikeresebb a világon, és valld azt, légy arra büszke. Ha a c. lehetőséged választottad, felejtsd el a "kereszténységedet", ezzel mindenki csak nyer. Találd meg a számodra legsikeresebb vallást/világnézetet, és légy rá büszke.

9. Mindent alaposan megfontolva, a lehető legjobb választásnak tartod magad és mások számára az általad vallott kereszténységet?
a. igen, a legjobb választásnak tartom a világon
b. igen, de nem jobbnak más vallásoknál/világnézeteknél
c. kevésbé jó választásnak tartom a többi vallásnál/világnézetnél

- Amennyiben az a. választ jelölted be, büszke lehetsz a kereszténységedre. Ha a b. választ tartod megfelelőnek, akkor ideje kísérletezned más vallásokkal/világnézetekkel. Ismerd meg a világot, fedezd fel az alternatívákat. Keresd meg azt, amelyik szerinted a legjobb választás a világon, és valld azt, légy arra büszke, ajánld mindenkinek. Ha a c. lehetőséged választottad, felejtsd el a "kereszténységedet", ezzel mindenki csak nyer. Találd meg a számodra legjobb vallást/világnézetet, és légy rá büszke, ajánld azt mindenkinek.

10. Büszkén ajánlod-e a kereszténységedet az egész emberiségnek?
a. igen, mert meggyőződtem róla, hogy számomra és mások számára is ez a legjobb választás
b. igen, de nem ajánlom jobban, mint bármely más vallást/világnézetet
c. nem, mert nem vagyok rá büszke

- Amennyiben az a. választ jelölted be, terjeszd büszkén a kereszténységet. Ha a b. választ tartod megfelelőnek, akkor valószínűleg nem vagy a számodra optimális helyen, a saját érdekedben érdemes továbblépned. Keresd meg azt a vallást/világnézetet, amelyet büszkén tudsz ajánlani mindenkinek, és terjeszd azt. Ha a c. lehetőséged választottad, kezd újra a tesztet az 1. kérdéstől.

*A kérdést Kövi György javaslatára illesztettem be.

8 megjegyzés:

  1. Én nem vagyok. Van tudniillik egy Vértes László nevű kereszténymaszkot viselő fickó, aki valójában még a keresztyénségnél is szebbnek, okosabbnak, logikusabbnak stb. tartja magát, de oda én nem érek föl. Hogyan lehetnék ezek után büszke a keresztyénségemre?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy teszt. Nem következik belőle, hogy a szerző minek tartja magát.

      Az érett személyiség főszabályként tudja, mit miért csinál, a kellemeset keresi, és ott tartózkodik, ahol jól érzi magát.

      Törlés
    2. Látod, megint félrecsúszott az a maszk, pedig szóltam előre. Egyre nehezebben tartod magadon, nem úgy találod? Kihagytál ti. egy kérdést, hiszen eleve nincs is a látókörödben, csak ha odapiszkál valaki. Segítek, hogy a legközelebbi tesztnél ügyesebb legyél, ez fontos része a maszknak, így az valamivel tovább marad rajtad:

      10. Fontos-e neked, hogy a kereszténység az együttérzés és a könyörület vallása?

      Törlés
    3. Köszönöm, remek javaslat, 7. kérdésként máris beépítettem.

      Törlés
  2. Ezt a tesztet hogyan kell érteni, László? Ha valaki egy szempont alapján is elbukja, akkor már kell neki új világnézetet keresni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy önértékelő teszt, amelynek a lényege a tudatosítás.

      Törlés
    2. Tehát akkor nem vagy tudatos keresztény, ha csak egy szempont alapján is nem a-t jelölsz be? És ez baj és bűn??

      Törlés
    3. Ez egy önértékelő teszt. Akit nem zavar, hogy nem tudatos ember, annak nem baj, ha erre fény derül. Aki egyébként tudatosan igyekszik élni az életét, az esetleg változhat, ez teljes mértékben rá van bízva.

      Az ideák szabad piacán a legjobb ideák versenyelőnyt szereznek, mindenki javára.

      Törlés