2014. augusztus 27., szerda

Demagóg fogalmaink tára 2. rész Extraprofit

2. Extraprofit - tisztességtelenül magas nyereség. Ez a fogalom csak indulatkeltésre használható, mivel nem tudjuk számszerűsíteni, hogy mekkora profit tisztességes még, és mekkora  már nem. Tőkés társadalomban élünk, a jólétünket profittermelő vállalkozásoknak köszönhetjük. A piac úgy működik, hogy ahol nagy a profit, ott megnő a verseny, ennek eredményeként lecsökken a profit, megoldódik az átmeneti "probléma".

A magyar közéletben az extraprofit a közüzemi szolgáltatások államosításának érzelmi indokaként szerepel, miszerint azért kellene államosítani a korábban privatizált közműszolgáltatókat, mert sok éven át "extraprofitot" értek el a fogyasztók kárára. Az extraprofit említése nonszensz, az üzenet helyesen így szól: csak olyan gazdasági tevékenységet célszerű privatizálni, ahol valódi verseny alakulhat ki, és ez automatikusan szabályozza az árat, a minőséget, az elérhető nyereséget. Közművek esetén ilyen verseny nem alakul ki, mivel hiába nagy a profitlehetőség, nem éri meg tíz párhuzamos vízhálózatot vagy villanyvezetéket kiépíteni, hogy a verseny azután csökkenthesse az árakat. Közművek esetén a versenypiac nem működik, ezért közműszolgáltatásokat (általános érdekű szolgáltatásokat) privatizálni káros, államosítani hasznos és célszerű.

Természetesen ahol a versenypiac képes önműködően szabályozni az árakat, ott nincs szükség állami részvételre, ebben az esetben privatizálni célszerű és hasznos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése