2011. január 10., hétfő

Fantáziám kalandozó, te vagy talán az üstfoltozó...

A Szeretni bolondulásig című film betétdalának fenti átiratával jelzem: megfejtettem a kormány magánnyugdíjpénztár-benyúlásának valódi okát. Az adócsökkentés akkora potenciális likat üt államháztartásunk üstjén, hogy készenlétben kell tartani a rá való foltot. Ha bejön a vak és merő húzás, mi leszünk az ugar uralkodói; ha nem, akkor nekünk megint Mohács kellett. Ennyi erővel az ügetőre is járhatnánk. A malacperselyből kirázott 3000 milliárd persze elég lesz egy-két évre, ám e pesszimális forgatókönyvben (az előző 8 évből unalomig ismert módon) feléljük a jövőt. Holott a baloldalt sárba döngölő kormányváltás éppen az élhető jövő reményében történt.

A kormány az illegitimitás határán tántorog. A választások előtt elmulasztotta részletesen kibontani a "valóság módra" készült rántott szelet minden panírrétegét, így adódhatott, hogy a lassan láthatóvá váló apró betűs részeket olvasva kell rácsodálkoznunk: van jobboldali kormányzati alternatíva, csak 1. nem alkotmányos; 2. nem demokratikus; 3. nem működőképes; 4. nem szalonképes; 5. nemzetközileg és kritikailag vállalhatatlan 6. még egy pártatlan költségvetési tanács is útját állná a végrehajtásának. Őszödiesen: ezt jól elböszmélkedték nekünk. Folytatnám, de előbb megyek, iszom egy kis Tokajit, aztán felőlem akár az FT is jöhet.

Felelős közéleti gondolkodóként sietek hozzátenni, hogy számomra nem a kormány hovatartozása vagy retorikája, hanem az ország és a határon túli magyar közösség egészének jóléte a sine qua non, és morcos vagyok, mert ez pillanatnyilag hazárdjátékos kezekben van. Szíveskedjenek az urak saját eszcájggal hazardírozni - első körben a villájuk legyen a tét! Szomorú, ha egy ország csak a között választhat, hogy vagyonát az elegáns nottinghami bíró orozza el snájdigul, vagy a megkergült Robin Hood viszi nemzetközi Texas Hold'em bajnokságra. Továbbra is meggyőződésem, hogy van épeszű középút, de azon csak önmegtartóztató gumicsontdiéta után, 2x2 alapú összefogással, GDP-fókuszú együttműködéssel járhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése