2010. augusztus 13., péntek

Mitől működésképtelen a kommunista társadalmi modell?

1. Nem lehet expanzív gazdasági szakaszban bevezetni. Nem a kommunizmus teremt jólétet, hanem a jólét tolhatja a kommunizmus felé a társadalmi berendezkedést. A javak igazságosabb elosztása demotiválja a versenyt, ezáltal csökken a termelés és a fogyasztás. Amíg ragaszkodunk a GDP folyamatos növeléséhez, addig fel sem merülhet a gondolat. Ha a termelés és fogyasztás olyan szintet ér el, hogy a további növekedés veszélyezteti az emberiség létét, akkor hasznos lehet a demotiváció.
2. A kommunizmus téves emberképre épült. Azt gondolták, hogy az ember alapvetően szimmetrikusa gondolkodású, embertársának ugyanolyan jót akar, mint saját magának. Az ember az evolúció versenykényszere miatt önző és telhetetlen, a nevelés kismértékben korlátozza, de nagyobb korlátozás hatására csak képmutatóvá válik.
3. Rátelepedtek az oligarchikus politikai kapitalisták. Minden ideológiával vissza lehet élni - a legszebbekkel a legrútabbul. A kommunista vezetők egyből a javak erőszakos átcsoportosítása eszközének tekintették, és vissza is éltek a lehetőséggel.
4. Ráerőszakolták az emberekre. A dolgozók jólétet akartak, nem forradalmat. Ha valaha lesz kommunizmushoz hasonló társadalom, az csak szervesen, magától alakulhat ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése