2013. december 26., csütörtök

Értekezés a bűnről és az erényről, 6. rész

Az erény útja messiáskövetők számára: szeresd Istent teljes igyekezettel, szeresd embertársadat, mint önmagadat. Istent szeretni valójában az embert és az emberiséget szeretni, hiszen ez Isten szeretetének a lényege. Az erény útja humanisták számára: a messiást követni. Ez nem szómágia, Isten sokkal nagyobb humanista az állítólagos humanistáknál.

Az embertársak szeretete nem jelenti azt, hogy magunkat ne szeressük. A szélsőségesen önző ókori típusú embernek hasznos utasítás lehet, hogy "gyűlöld magad", a legtöbb mai embert azonban félreviheti, ezért alaposan meg kell fontolni, milyen tanítás milyen helyzetben, milyen közönség előtt hangzott el. Ez Jézus hegyi beszédére és a benne megfogalmazott nyolc boldogságra is érvényes. Jézus kora Jézus előtti állapotban volt, a miénk pedig Jézus utániban van. Ez az ésszerű értelmezés kulcsa, az alábbiak szerint.

1. Boldogok lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. Mai nyelven: boldog, aki nyitott arra, hogy az élete Istennel lehet igazán teljes, mert valóban eljut Isten teljességébe. Boldogtalan, aki úgy tudja, hogy önerőből lehet teljes.
2. Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket. Mai változatban: boldog, aki messiáskövetővé válik, mert nem lesz oka szomorkodni. Boldogtalan, aki nem válik messiáskövetővé, mert minden Jézus nélküli kultúra tele van szenvedéssel.
3. Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld. Mai értelme: a Föld a messiáskövetőké, a keresztények követendő példát mutatnak az egész világ számára. Boldogtalanok az erőszakosak, mert a másnak okozott szenvedés áttételesen maguknak és a szeretteiknek árt.
4. Boldogok akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele. Mai nyelven: aki Isten humanista akaratát megvalósítva igyekszik kiteljesedni, az valóban kiteljesedik. Boldogtalan, aki a világi bölcsességben, az egyetemes emberek vagyunk és képességeink határa a csillagos ég felfogásban, a pozitivista tudományban, az egészséges táplálkozásban, a pletykalapokban, a médiában, a pénzvilágban, az üzleti életben, a plázákban, a művészetben vagy a szórakoztatóiparban szeretne kiteljesedni, mert már itt, a Földön tönkreteszi a maga és szerettei életét.
5. Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak. Mai változatban: mindenki boldog, aki a messiáskövetők irgalmas világában élhet. Boldogtalan, aki nem messiáskövetők között él, nem számíthat irgalomra.
6. Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent. Mai értelemben: aki őszinte világjobbító szándékkal keresi Istent, megtalálja. Boldogtalanok az agresszív kismalacok, akik szeretnék úgy beveretni a szöget Istennel, hogy senki ne tudja kihúzni, hogy aztán ráparancsoljanak: "most húzd ki!" Aki jó szándékkal keresi, megleli a mindenben mindenhol jelen lévő Istent.
7. Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket. Mai nyelven: a messiáskövetésbe nem fér bele az erőszak, de az erőszakosoknak való behódolás sem. A messiáskövető világba jószívűségből beengedett erőszakosok mellett nem lehet békésen, jámborul kérődzve élni, ezért mondja Jézus, hogy legyetek okosak, mint a kígyó, és szelídek, mint a galamb.
8. Boldogok vagytok, ha miattam üldöznek és gyaláznak benneteket, és hazudozva minden rosszat rátok fognak énmiattam. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a mennyben a jutalmatok! Ez ma is így van: a nem messiáskövető országokban üldözik a keresztényeket, a saját országaikban pedig folyamatosan intrikálnak ellenük, igyekeznek befeketíteni Jézust és a követőit. Ha van rajtuk svájci sapka, az a baj, ha nincs, akkor meg az. Ettől nem kell elkeseredni, de nem is kell balek módra elősegíteni. Jézus követőiként össze kell fognunk, hogy a tálentumainkat békésen kamatoztatva sikerre vigyük Isten ügyét a világban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése