2013. december 25., szerda

Értekezés a bűnről és az erényről, 5. rész

Hogyan kerülhetjük el a bűnt, azaz a magunk és az emberiség helyzetének rontását? Végső soron sehogy, de attól még érdemes, sőt kötelező vele próbálkozni. Nincs olyan helyzet, amelynek hosszú távú, széles értelmű hatásait átlátnánk, óhatatlanul negatív változásokat is okozunk néha. Erről mondja Jézus, csak Isten jó, az ember mind bűnös, mindannyian megbocsátásra szorulunk. Ha már elkerülni nem tudjuk a bűnt, a legcélszerűbb minél több jót tenni, ellensúlyozandó a károkat.

Igyekszünk betartani a tízparancsolatot, de mi a lopás? Az, ha nem fizetünk adót, vagy az, ha levonják az adót abból, ami a miénk? Nem könnyű erre választ adni. Igénybe veszünk jó néhány közszolgáltatást, amit adóból finanszíroznak, tehát ha nem fizetjük be az adót, jogosulatlanul használunk erőforrásokat, azaz lopunk. Az ám, de egyesek "rászorultsági" alapon, legálisan nem fizetnek adót, mégis igénybe veszik a közszolgáltatásokat, és ez nem számít lopásnak - bár erről megoszlanak a vélemények. Nem akarunk gyilkolni, de ha életben hagyjuk a visszaeső gyilkost, akkor jövőbeni áldozatainak szenvedésében, halálában leszünk bűnrészesek. Egyszerűen nem vagyunk olyan helyzetben, hogy életünk bármelyik pillanatában minden embertársunk megítélése szerint kifogástalanul tudjunk viselkedni. Ez nem azt jelenti, hogy rosszat akarunk, hanem azt, hogy a rossz óhatatlanul becsúszik néha, nincs agyi kapacitásunk kiszámítani az optimumot.

Jónak lenni annyi, mint minden megnyilvánulással elérni az optimális egyéni és közösségi állapotot. Leibniz XVII. századi német matematikus szerint világunk a lehetséges világok legjobbika. Voltaire egy egész regényt (Candide) írt, hogy nevetségessé tegye ezt a tételt, de maga vált nevetségessé. A messiási istenkoncepció fényében világos, hogy tényleg a lehetséges világok legjobbikában élünk, ennél jobb állapotba csak Isten akaratának engedelmesebb követése által hozhatjuk. Istentől távolodva a világ automatikusan rosszabb állapotba kerül.

Hogyan törekedhetünk a jóra? Pozitív gondolkodással. Az agyunk nem ismeri a negatív fogalmakat, ezért ha állandóan a bűntelenségre gondolunk, akkor valójában a bűn tölti ki a gondolatainkat. Ez egyszerűen belátható: ne gondolj a piros színre! Most mire gondoltál? Persze, hogy a pirosra. A "ne gondolj a bűnre" felszólítás épp ilyen hatással jár. Ha az iskolában a lehető legjobb eredményt szeretnénk elérni, vajon melyik a jobb módszer: ha minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ne kapjunk egyest, kettest, hármast, négyest, vagy ha sok-sok ötöst igyekszünk szerezni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése