2014. augusztus 1., péntek

Bonyolultak a konfliktusok?

Látszólag igen, hiszen megoldhatatlannak tűnnek. Ukrajna keleti részén oroszok laknak, tehát indokolt lenne, hogy autonómiát kapjanak, függetlenedjenek, akár csatlakozzanak az anyaországukhoz. Akkor miért nem látja be ezt az ukrán kormány, miért folynak a harcok?

Izraelnek joga van védekezni a Gáza-övezetből folyamatosan érkező palesztin támadásokkal szemben. Akkor mit reklamálnak az Izraelt egyébként folyamatosan támadó palesztinok?

Ezekre a kérdésekre nincs megnyugtató válasz, a konfliktusok azonban egyáltalán nem bonyolultak, könnyedén megoldhatók.

Ukrajna esetében a megoldás kézenfekvő: ha jó lenne ott orosznak lenni, miért akarnának függetlenedni az ott élő oroszok? Elég lenne, ha az ukrán elnök jobb ajánlatot tudna nekik tenni a szomszédos Oroszország ajánlatánál. Ukrajna nyugatabbra van, közelebb Európához, a nyugati civilizációhoz, a jóléti demokráciákhoz. A konfliktus csakis azért dühönghet Kelet-Ukrajnában, mert az oroszok nem így látják a helyzetet. Az ukránok és az oroszok is keresztények, így egyikük sem lehet érdekelt a konfliktus hosszú távú fenntartásában. Keresztény népek nem viselkednek így, szégyelljék magukat, javuljanak meg, találjanak azonnal igazságos megoldást. Ukrajnán múlik, hogy az ott élő oroszok másképp lássák a helyzetüket, áttételesen pedig az EU-n múlik, hogy a fejlődés sosem látott lehetőségét kínálja az ukránoknak és minden ott élő nemzetiségnek. A Burgenlandban élő magyarok például még sosem akartak függetlenné válni, és újra Magyarország részévé válni. Nyilván úgy gondolják, hogy a nyugatabbra lévő Ausztriában jobb nekik. Magyar tannyelvű iskolába járhatnak, szabadon használhatják a nyelvüket, művelhetik a kultúrájukat, büszkén megélhetik a magyar identitásukat, továbbá irigylésre méltóan jól kereshetnek az állampolgárságuk szerinti ország munkaerő-piacán. Ezt az érzést kell a kelet-ukrajnai oroszokban kialakítani, jogokat/jólétet kínálva nekik, és máris vége a konfliktusnak.

Ugye, mi mindenre jó a kereszténység? Nem feltétlenül segíti elő a baracklekvárfőzést, a keresztrejtvényfejtést vagy a bűvös kocka kirakását, azonban konfliktusrendezésre, békés egymás mellett élésre és tartósan igazságos megoldások kialakítására nincs nála alkalmasabb módszertan a világon.

Izraelben szintén egyszerű a helyzet: készíteni kell egy olyan jövőképet, amely szerint egy-két évtizeden belül a zsidók és a palesztinok békés jólétben élnek egymással egy igazságos működésű, jóléti demokráciának nevezhető államban - amennyiben partnerként viselkednek egymással. Ha megvan ez a jövőkép, mindössze fel kell mutatni, hogy lám, így is lehetne élni, ha partnerként viselkednétek. Az a gond, és ez hatalmas gond, hogy nincs ilyen jövőkép. Senki nem tudta kitalálni, hogyan élhetnének együtt békés jólétben zsidók és palesztinok Izraelben. Mindkét oldal cinkelt lapokkal játszik, mindkét oldal ügyeskedik jogosulatlan előnyszerzés érdekében. Így persze, hogy nem rendeződik a konfliktus. Sajnos egyik fél sem keresztény, egyik sem ismeri a zsidó Messiás tanítása szerinti szimmetrikus partnerséget, az azonos mércét. Egymást nem tekintik embertársnak, mindketten titkos hátsó szándékokat dédelgetnek, mindketten egy számukra aránytalanul előnyös, a másik fél számára pedig akár végzetes "megoldásban" érdekeltek. A konfliktus tartós megoldásához kereszténnyé kell válniuk, ellenkező esetben két lehetőség marad: sosem lesz vége a békétlenségnek, Izrael sosem lesz normális ország, vagy az egyik fél előbb-utóbb menekülni kényszerül.

Nem a konfliktusok bonyolultak tehát, hanem a felek nem hajlottak eddig a zsidó Messiás tanítása szerinti szimmetrikus partnerségre. A keresztény etika lényege: bánj úgy másokkal, ahogyan szeretnéd, hogy veled bánjanak. A nyugati nyomásgyakorlást erre a területre célszerű összpontosítani. Az érdekeltek szíveskedjenek olyan igazságosan, szimmetrikus etikával, békés jóléti partnerséggel viseltetni egymás iránt, ahogy azt Jézus követőitől látják.

4 megjegyzés:

  1. Rózsaszín álomvilágban élsz. Mert mást látsz bele a kereszténységbe és a nyugatba, mint ami valójában a lényege. Ezek a konfliktusok tényleg bonyolultak, és még valódi (!) keresztények számára sem könnyen megoldhatók.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy igazad van, de ez csak akkor derülhet ki, ha részletesebben leírod, mire gondolsz.

      Törlés
  2. Először is: a keresztények nem tökéletes emberek. Jó esetben megbánják a bűneiket és bíznak a kegyelemben, de ettől még elkövethetik ugyanazokat a hibákat, amit a nem keresztények. Ezt mutatja, hogy keresztény államok, népek között ugyanúgy voltak, vannak konfliktusok, mint más vallásúak között.
    Másodszor: lehet, hogy ha a zsidók és a palesztinok is kereszténnyé lennének, az valamennyit segítene a köztük lévő konfliktus megoldásában, de mégis ezt hogy gondolnád megvalósítani? Zsidókat és muszlimokat kereszténnyé tenni? Ez nagyobb feladat lenne, mint az összes többi konfliktust megoldani!
    Az "aranyszabály", amit te "szimmetrikus partnerségnek" nevezel, szerintem is nagyon jó alapelv, sokat segítene az emberek között problémák megoldásában, ha ezt következetesen megpróbálnák alkalmazni. De azt gondolni, hogy valaha is elérhető lenne, hogy mindenki önként betartsa, ugyanolyan utópia, mint a kommunizmusban hinni. Itt nem működik a demokratikus elv, itt nem elég az 51% többség. Hiába gondolkodna a társadalom nagy része normálisan, pár százalék kisebbség úgy be tud kavarni, hogy borul az egész dolog.
    A "nyugat" pedig épphogy az ilyen konfliktusok fenntartásában érdekelt, mert ezzel biztosíthatja hatalmi pozíciójának fenntartását.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A keresztények tényleg nem tökéletesek, csak jelentősen jobbak erkölcsileg a kereszténység előtti kultúráknál, és a kereszténység utáni kultúráknál is.

      Ha megnézed az ókori birodalmak közötti élet-halálharcokat, akkor nem találsz párhuzamot a keresztény államok közötti konfliktusokkal, egészen az I. világháborúig, ami a szekularizálódó nacionalista államok közötti konfliktus volt. Ez arra vall, hogy a keresztény államok között szelídebb konfliktusok vannak.

      Mondhatnád, hogy a világi típusú államok is javultak, de nem így van, a kommunista államok sokkal vérengzőbbek lettek bármely keresztény államnál.

      A mai nem keresztény államok között szintén durvább konfliktusok zajlanak. Ebből arra juthatunk, hogy a kereszténység nem csodamegoldás, viszont sokkal jobb világnézet a konfliktusok szelídsége és megoldása szempontjából, mint bármi más.

      A nyugat hatalmi törekvései annyiban károsak, amennyiben eltérnek a kereszténységtől.

      A muszlimok és judaisták kereszténnyé válása olyan ideál, amiben híve javítod a világ helyzetét. Ez egy pozitív ideál. Ellentétben a liberális ideállal, miszerint minden ember egyforma, és ha hiszel ebben, majd tényleg így lesz. Hiába hiszel a kisebbség egyenrangúságában, a kisebbség ettől nem lesz egyenrangú, magadat vered át, és a problémák nem oldódnak meg. Ez egy nem beteljesülő prófécia, más néven pilótajáték. Ha azt hiszed, hogy mindenkiből lehet keresztény, és ezzel elkerüli a mai problémáit, akkor egy részükből tényleg lesz is keresztény, és tényleg elkerüli ezzel a mai problémáit. Ez egy önbeteljesítő prófécia.

      Törlés