2009. szeptember 5., szombat

Értelmességi chartát!

A '90-es évek elején baloldali protestmozgalomként jött létre az Értelmiségi Charta - természetesen a jobboldal ellen. A dokumentum aktualitását vesztette, de nem avult el a jobboldal elleni értelmiségi összefogás. Jelszavai a szélsőség, a nacionalizmus, a fasizmus elleni közös fellépés, az emberi jogok előmozdítása, a melegek fősodorba emelése, a családon belüli erőszak (elvi) visszaszorítása. Ezek nem értelmetlen, csak gyakorlatiatlan célok: egyik probléma sem a jobboldal elleni közös fellépéssel szorul vissza, és az emberi jogok előremozdításának záloga sem a jobboldal összfrontos letámadása.
A mai válságban szélre tolják a választókat az indulatok, a "mindegy mit, de azt nagyon" stílusú frusztráltság jegyében. Ha Mo. hármas válságban van, azaz 1. globális; 2. helyi túlköltekezési; 3. erkölcsi/gondolati gödörcsoportban, akkor abból kettőt magunknak ástunk a megosztottsággal, a problémák unpraktikus megközelítésével.

GDP-t termelni összefogással lehet, közös, hosszú távú célokkal. Aki jól dolgozik, azt meg kéne fizetni, aki rosszul dolgozik, azt szép szóval kéne meggyőzni. (Ehhez képest ma sültgalamb automatákkal szokás kampányolni.) A jólét nem alanyi jog, hanem a szorgos, konstruktív munka eredménye. Ehhez a baloldali és a jobboldali választóknak kell összefogniuk úgy, hogy a gyakorlati ügyek tárgyalásából ne maradjon ki egyetlen érintett csoport sem, és a megoldások ne a fejük felett, hanem az ő aktív közreműködésükkel szülessenek.

Mindezt egy új Társadalmi szerződésben tervezem papírra vetni, e dokumentumot becézem Értelmességi chartának. Remélem, lesz belőle valami. 1 fecske nem csinál nyarat, de a cybertérben röpködő gondolatokat lassan utoléri, egybegyűjti és igazolja a józan ész tőlünk függetlenül is közelítő nyara.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése