2011. március 22., kedd

A teve dicsérete

Honnan jött ez az állati ötlet? Nem az arab világ felkelései ihlették, nem is a Sivatagi show-ból emeltem el; a vakondról jutott eszembe. Az MDF, illetve konkrétan a Kalapos Hölgy parlamenti stratégiáját minősítette így a Fidesz, sejtetve, hogy a már csak nevében demokrata párt lepaktált a baloldallal, suttyomban átszavaz, és ezért nem bukik meg a sárga földig leszerepelt, kisebbségből virgonckodó MSZP-kormány. Én is egyetértettem ezzel a diagnózissal, érthetetlennek, sőt felháborítónak találtam, hogy az MDF körömszakadtáig ragaszkodik a demokráciához, a parlamenti sokszínűséghez, nem akar beolvadni a Fidesz "egy a tábor, egy a zászló" politikájába. Hát így nem lehet választást nyerni!

A Fidesz végre megnyerte a választást, a stratégia bejött. Az azóta eltelt szűk egy év azonban elgondolkodtatott: a Fidesz-kormány éppen attól került leszállóágba, hogy nem hozza a demokratikus, jogállami formát. Milyen jól jönne most egy épeszű, együttműködő MDF...

A kormány erőből nyomul, képtelen konszenzust, együttműködést teremteni. A kalapsimogatás persze ma sem sokat segítene, talán csak annyit mondhatunk, hogy "hát így jártunk". Az MDF-re szavazóktól azonban bocsánatot kérek, a hajdani részigazságuk egyre fokozódik, lassan eléri az egy-a-zászló igazságát. Együtt kellett volna, együtt kéne működnünk. Kéne a kecske meg a káposzta is, de főképp a teve. Vagyis a ló, melyet egy bizottság tervez. Az együttműködés arról szól, hogy senki sem maradéktalanul elégedett, mégis sikerül működőképes konstrukciót alkotni. A teve púpos, csúnyácska, lassú és esetlen is, de jár, felmálházható, használható. Nem úgy, mint a padlót fogott szabad madár, az egyre keserűbb magyar narancs -- és ki tudja megtippelni, milyen illata lesz a piros szegfűnek három év múlva, vagy hogy lesz-e más a politika? Sok-sok tevét kell még legyártanunk, hogy működni kezdjen az ország.

1 megjegyzés:

  1. (1) "A kormány erőből nyomul, képtelen konszenzust, együttműködést teremteni."

    Magam sem mondhattam volna szebben, csak akkor csúnya támadás lett volna balról. Egyetértek Veled.

    (2) "Sok-sok tevét kell még legyártanunk, hogy működni kezdjen az ország."

    Épeszű ember nem ír egypárti alkotmányt. Nem az már a baj, hogy a Fidesz nem együttműködő, mert ha egyedül működőképessé tenné az országot (és az emberek azért apatikusak, mert annyira elképedtek a Fidesz húzásaitól, hogy elbizonytalanodtak és várnak, hátha mégis működik a dózer-terv, hátha a küldetéstudat mögött tényleg van valami őstudás, ami még nem látszik), hanem az, hogy a Fidesz elhitte, hogy aki a Fideszt támogatja, az a nép, és aki a nép, az a Fideszt támogatja. Az Alkotmány, nagybetűvel, egy politikai közösség közös műve, és a legutóbbi alkotmányunk, akármilyen púpos, egy politikai közösség közös műve volt. Ami most készül, az egy egypárti alkotmány, kis a-val. Fa brication.

    (3) Milyen jól jönne most egy épeszű, együttműködő Fidesz...

    VálaszTörlés