2011. április 29., péntek

Csiki-csuki taktikák

Az ellenzék úgy harcol (az áhított hatalomért, mi másért?!), ahogy tud és ahogy hagyják. Hasznos lehet a lélegeztetőgép taktika: a kormány minden kiadására kiszámolhatják, abból hány lélegeztetőgép, inkubátor, művese készülék, pacemaker jönne ki. Logikailag könnyű ez ellen védekezni (nem autópályát VAGY lélegeztetőgépet, hanem mindkettőt akarunk egyszerre, erről szól az államháztartással való gazdálkodás), de érzelmileg annál nehezebb, hiszen tudjuk, hogy a baba-kutya filmek ezredszerre is megríkatják a nézőket. Az érvelés értelmetlensége itt nem akadály.

Egy másik trükk a kormánynak adott svájcisapka javaslat: x problémát csak y intézkedéssel lehet megoldani, mondja az ellenzék. Ha a kormány nem hozza meg y intézkedést, akkor rosszul kormányoz. Ha meghozza, akkor szintén. Aktuális példa erre az önjelölt gárdisták megrendszabályozása: ha a kormány nem tiltja be azonnal a masírozásukat, akkor tehetetlen, sőt a kezükre játszik, az ellenzék szerint. Ha sebtiben betiltja, akkor fényes bizonyítékát adta annak, hogy antidemokrata, önkényeskedő. Ügyes dolog rávenni a kormányt a svájci sapka felhúzására, hogy aztán elmondhassuk, milyen hülyén áll neki.

Az ellenzék alapvető érdeke, hogy efféle fogásokat találjon a kormányon. A választó alapvető érdeke, hogy átlássa ezeket a fogásokat, és az érdemi kormányzati munka alapján alkosson véleményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése