2011. április 22., péntek

Webdemokrácia 1.0 kezdeményezés

Hagyományos megközelítésben a kormány dönt, megvalósít, kommunikál, üzenetei pedig eltűnnek a közélet kognitív szakadékában, amely a tömegkommunikáció szintje és a grass-roots reakciók között tátong. A választó örül vagy morog, tájékozottsága hiányos, hozzáállása negatív, ellenüzenete többnyire indulatos, tagolatlan, általános hangulata havi/negyedéves felmérésekkel követhető, ám jelentős bizonytalansággal prognosztizálható. Ez a kormányzati megközelítés lassú, áttételes és drága, mert vagy a közérdekre és az erőforrások felhasználására optimalizál a népszerűség rovására, vagy a pontatlanul bejósolható reakciókra optimalizál a közérdek és a forrásfelhasználás rovására -- viszont eddig nem tudtunk jobbat. Az internet áttörést hozhat az intelligens kormányzás terén. Az e-demokrácia elvét konkrét fórumok révén megvalósító javaslatom közelebb hozza a (mindenkori) kormányt a választók szívéhez, a választókat pedig a kormányzati munka részvételen alapuló elfogadásához. A közélet kognitív szakadékát áthidalandó, egyik oldalon a kormány lép: hivatalos Webdemokrácia Portálokat jelöl ki. A másik oldalon a társadalom lép, amikor a portálokon ötletel, posztol, kommentel (azaz már lépett is, hiszen ténylegesen ötletel, posztol, kommentel, csak még nem tudja, hogy ezt a kormány áldásával és hálás figyelmétől követve teszi). Az internet elterjedtsége lehetőséget ad az ország irányításába való napi szintű, közvetlen beleszólásra, ezáltal olyan népszerűséget hozhat az alulról jövő kezdeményezéseket felkaroló kormánynak, amilyen a legprofibb, legdrágább kampánnyal sem érhető el.

Pályázat kiírását javaslom "Webdemokrácia portál fejlesztésére és működtetésére". A portál célja az állampolgári kezdeményezések, ötletek, javaslatok, vélemények, visszajelzések csoportmunkával történő összegzése, finomítása, minősítése, a legjobb elképzelések közösségi kiemelése (röviden: az aggregálás). Meghatározott közéleti/kormányzati témákról vitacsoportok indulnak, a hozzászólók egymást véleményezik, osztályozzák, a legtámogatottabb javaslatokat automatikusan továbbítják a kormánynak -- amelynek dedikált társmoderátora amúgy is főmunkaidőben, folyamatosan követi az eseményeket.

Pályázni lehet portál koncepcióval és meglévő portálokkal is. Az első helyezett 5 millió, a második helyezett 3 millió, a harmadik 1 millió forint díjban részesül. A pályázatok beadási határideje 30 nap, a portál beindításának határideje 90 nap. A működési költségekre évi 1-1 millió forint állami támogatást kap a három nyertes. Számos jó példa már működik, akár a meglévők közül is ki lehetne választani hármat, és hivatalos Webdemokrácia Portál-lá lehetne őket minősíteni. (Néhány jó és működő portál: tisztabeszed.blog.hu; progressziv.blog.hu; wita.hu; gyakorikerdesek.hu; masok-velemenye.hu) Ezeket a meglévő portálokat külön értesíteni kéne azzal, hogy némi csinosítást, továbbfejlesztést vállalva jó eséllyel pályázhatnak, és hogy közben referenciaként maradjanak elérhetők.

Kétféle portáltípust kellene specifikálni: 1. ötletaggregáló portál (a felhasználók megadott ügyekben javaslatokat tesznek, a többiek kommentelnek és osztályoznak, továbbfejlesztenek); 2. online szavazó portál, ahol a szavazásokat  moderátori kezdeményezésre és/vagy ötletaggregálással írják ki. A három kiválasztott portál között mindkét típusnak szerepelnie kell, ez természetesen kombinált kivitelben is megvalósulhat. A három portál pluralizmust, nyitottságot sugall, és három dedikált, kb. helyettes államtitkári szintű védnök társmoderálásával működne. Világnézeti iránymutatás célszerűtlen, hiszen a lényeg éppen a spontán trendek intelligens felhasználása, alakítása.

A hivatalos Webdemokrácia Portál minősítés nagyon fontos, azt kommunikálja a választó felé, hogy a kormány figyel rá, és a jövőben nem pusztán kedvtelésből kommentel, posztol, szavaz. Az ötletek felvetői tudhatják, hogy amennyiben elég szimpatizánst gyűjtenek, a kormány foglalkozik az elgondolásukkal, és a döntésről tájékoztat a portálon. Így lehet bevonni az embereket a kormányzásba, így lehet a mindennapi magángondolkodás részévé tenni a közügyeket, erősítve a tájékozottságot és a közösségi szemléletet. A kormány bedobhatja a saját ötleteit is a köztudatba, muníciót kap a döntéseihez, a portálok üzenetváltásaiból felmérheti a várható grass-roots reakciókat, és eleve erre szabhatja a kommunikációt. Nem mellékes, hogy egy-egy intelligens és népszerű kezdeményezés megvalósításával a kormány a népes támogató csoport szimpátiáját is elnyeri. A webdemokrácia alapértelmezetten népszerű, (trendi, szexi, stb.) lesz a fiatalok körében.

A portálok témái között szerepeljen a gazdaság, a kultúra, a rendészet, a közigazgatás, az oktatás, stb., stílszerű lenne magukat a témaköröket is ötletaggregációval meghatározni. Ötletgazdaként szívesen közreműködök a Webdemokrácia Portál projekt koordinálásában, mivel én látom át a koncepciót, és a végigvitelére is képes vagyok -- ám megfelelő szakemberek bevonása esetén ehhez nem ragaszkodom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése