2011. szeptember 2., péntek

Svájcifrankhitelt követelek

Előző posztomban kormányzati megoldást javasoltam azok számára, akik 160 forintos frankárfolyamon vettek fel hitelt, és most, 240 forintos árfolyamon nem tudnak törleszteni. Ebben a posztban pedig azt javaslom, hogy aki teheti, rohanjon svájcifrankhitel kérelmével a legközelebbi bankba, a kormány pedig bizonyos paraméterek esetén ne csak engedélyezze, hanem egyenesen ösztönözze a frankhoz indexált hitelek felvételét.

A helyzet rendkívül kedvező: a frank történelmi csúcson tanyázik, két-három éves távlatban innét csak lefelé mehet. Tehát aki ma vesz fel frankhoz kötött hitelt, az garantáltan jól jár, forintban kevesebbet kell visszafizetnie, mint az eredeti összeg. Egy tízmillió forintos hitel tíz éves futamidővel esetleg csak nyolc-kilenc millióba kerül végül, de legalábbis kamatmentesnek tekinthető. A hitelfelvétel élénkíti a gazdaságot, jól jár az egész ország. A kormány megtiltotta a devizahitelek ingatlanfedezetre terhelését, ezzel gyakorlatilag befagyasztva a devizahitelezést. Az intézkedés helyénvaló volt a válság mélypontján, most azonban változott a helyzet.

Újra engedélyezni kellene a devizaalapú jelzálog bejegyzését, feltéve, hogy a frank árfolyama pénzügyi szakemberek szerint lényegesen magasabb, mint a hosszú távon várható. Ez konkrétan azt jelenti, hogy -- mondjuk -- 225 forintos árfolyam felett szabadjon svájcifrankhitelt felvenni, az alatti árfolyamon viszont ne. A következő két évben ezt az elvet követve helyreállna a piac és a gazdaság likviditása, megkezdhetnénk végre a kilábalást a válságból.

(A rend kedvéért ezt is beküldtem a Fideszhez.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése