2011. szeptember 1., csütörtök

Ráharaptak a KÁPSZ-ra

David Blunkett, egy aprócska szigetország volt munkáspárti belügyminisztere valahogyan hozzájuthatott Dr. Stadler János KÁPSZ -- általános és kötelező állampolgári szolgálat című javaslatához (talán a wita.hu-n olvasta: http://wita.hu/index.php?show=post&post=1119), vagy a globális konvergencia egyik jeleként saját kútfőből dolgozta ki feltűnően hasonló elképzelését.

Dióhéjban: a National Volunteer Programme (Nemzeti Önkéntes Program) keretében 16-24 éves fiatalok jelentkezhetnének önkéntes munkára, összesen 9 hónapos időszakra. A programban való részvételre ösztönöz, hogy az önkéntes munkát megtagadók elveszíthetnék a szociális juttatásokra való jogosultságot. A némi egyszerűsítéssel Lamperth Mónika szigetországbeli megfelelőjének nevezhető volt belügyminiszter szerint az önkéntes program felnőtté avatási rítus, a felelős, tisztességes közösségi viselkedés elsajátításának záloga, a helyüket nem találó, sodródó fiatalok kibontakozásának terepe lenne. Az elképzelést különösen aktuálissá teszik a fiatalok által a közelmúltban elkövetett tömeges fosztogatások.

A statisztikák szerint 979 ezerre rúg az iskolába már nem járó, de munkát még nem talált fiatalok száma a 16-24 éves korcsoportban. A fosztogatások oka Blunkett úr szerint abban keresendő, hogy a fiatalok cél és felelősségérzet nélküli életet élnek: "Az erős polgárságot létrehozó értékek, például a másokkal törődés, a mások iránti tisztelet és felelősségérzet döbbenetesen hiányoztak a káosz napjaiban a brit utcákról. Ezeket az értékeket hajdan a társadalom befolyásoló tényezőinek egész sora -- a család, a helyi közösség, az Egyház, az iskolák és a munkahely -- szilárdította meg fiataljainkban. Gyorsan változó világunkban azonban hanyatlásnak indultak ezek az erkölcsi iránymutatást adó erők."

Blunkett úr a Labour belügyminisztereként még 2001-ben úgy nyilatkozott, hogy a bevándorlók körében erősíteni kellene a befogadó ország nemzeti közösségéhez tartozás érzését. Jelenlegi javaslatának célja: "elősegíteni a személyes felelősségvállalást és az önfegyelmet, röviden, a tisztességes állampolgárokra jellemző tulajdonságokat". Amennyiben David Cameron konzervatív miniszterelnök elfogadja a munkáspárti oldalról érkező javaslatot, akkor az új program a jelenleg szűkebb körben és rövidebb időre szóló Citizen Service (Állampolgári Szolgálat) helyét veheti át.
(Forrás: http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2031938/UK-riots-Why-Britain-needs-new-kind-National-Service.html)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése