2011. július 23., szombat

Jus demonstrandi

A jus murmurandi (a morgás joga) sürgősen jus demonstrandira cserélendő. Más szóval, tüntetere necesse est, tüntetni szép, tüntetni jó, és főképp hasznos. Megmutatja (demonstrálja), hogy komoly választói létszám elégedetlen az aktuális kormányintézkedésekkel, hogy sok-sok ember szebbet, jobbat akar. Lábbal előadott zenés-táncos műsor, melynek mottója: jó lesz vigyázni, Eduárdok, mert él még a velszi bárd.

Az otthon murmurandival az a baj, hogy nem elég a főnök képének beolvasni a nappaliban, a panaszt elő is kell adni, megfelelő helyen és időben. Az otthoni mormogás olyan, mint a papír: mindent elbír. Miért nem épült meg a 4., 5., 6., 7., 8. metró a kormányváltás óta eltelt bő egy évben? Miért nem értük még utol a holland fizetéseket? Agresszív kiskovbojok vagyunk mi: ha már ló, legyen zöld, és mi az, hogy még nincs lelakkozva?!?! Aki zuhany alatt Pavarotti, az nem él meg automatikusan utcai éneklésből -- de érdemes megpróbálni.

A jus demonstrandival élve tömegeket mozgathatunk meg, és persze szembe sülhetünk (sic) azzal, hogy mely ügy mekkora létszámot mozgósít. Úgy kell előadni az üzenetet, hogy annak tömegvonzása legyen. Ha az üzenetnek nincs vonzereje, akkor csak adtunk a palacsintának egy pofont. Marad a jus murmurandi meg a domus maradandi, így legalább nem kell optikailag szembe sülni vélt igazságunk aktuális értékével.

Elmúlt a nagy hódítások kora, ezért ma már gyáva népnek is van hazája. A gyáva nép azonban nem szerzője, hanem lábjegyzete saját történelmének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése