2014. november 18., kedd

Sokba kerül?

Szanyi Tibor levetetné a magyar parlamentről a székely zászlót, de a gój motorosok nevű közismerten bal-liberális csoport Brüsszelbe hívását jó ötletnek vélte. Karácsony Gergely előbb kivált az LMP-ből, hogy összefogjon a baloldallal, majd miután baloldali színekben zuglói polgármesterré választották, azt nyilatkozza, hogy nem jó ötlet a baloldali összefogás.

Ha baloldali választó lennék, nekem bizony gyanús lenne, hogy mákonyt ittak az ellenzéki Csipkejózsikák, vagy különös viselkedésüknek valami más oka lehet, amiről elfelejtettek nekem szólni.

Fordítva is lehetnének a dolgok: Szanyi úr a Kossuth térre hívhatná egy tiszteletkör erejéig a gój motorosokat, és az EU egyik régiójának jelképeként ünnepélyesen magával vihetné Brüsszelbe a székely zászlót. Karácsony Gergely elismerhetné, hogy a baloldali összefogást határozottan ellenző Schiffer Andrásnak volt igaza, és felkínálhatná neki a zuglói polgármesterséget - amely egyébként bizonyítja, hogy a baloldali összefogásnak csak volt némi eredménye. Az ellenzék nem szeretne 2018-ban választást nyerni?

Az amerikai kormány elvont korrupciót emleget, de nem ad át konkrét adatokat, nehogy még a végén felderítsék. Érdekes, 2002 és 2010 között voltak ügyek, gondoljunk csak Zuschlagra, a kaszinópanamára, a Hunvald- és Hagyó-perekre. Ha most még inkább dúl a korrupció, ahogy állítják, hol bujkálnak az ügyek, az adatok, a magnófelvételek? Nincs is korrupció, vagy az ellenzék öncenzúrát gyakorol, és ha esetleg igen, miért? Zűrzavar, rejtély, ellentmondások sora? Hátha van rendező elv.

Emlékszik még az olvasó, milyen heves ellenállás fogadta 2007 táján a kormányzati negyed építésének tervét? Feltűnt, hogy jelenleg hasonló léptékű, ezermilliárdos, szakmailag finoman szólva vitatható beruházásra készül a kormány a városligeti múzeumnegyed formájában, és gyakorlatilag senki sem ellenzi?

Tudod, mi a korrupció? Hát az, amiből téged kihagytak - mondta Hofi Géza. Amiből nem hagytak ki, az mindjárt más megítélést kap. Mint a gruppenszex: ha kívülről nézed, pfúj, de undorító! Ha bevesznek, nem is olyan rossz, így lett belőle napi gyakorlat - legalábbis a bonobó csimpánzoknál. Lehet, hogy a rendező elv ilyen egyszerű?

Tény, hogy a politikusok a fejlett nyugati országokban is keveslik a fizetésüket, ott is igyekeznek némi mellékjövedelemmel kiegészíteni. Minél fejletlenebb egy ország, minél könnyebben lefizethetőek úgy általában az emberek, annál kisebb a hivatalos jövedelem, és annál több a mellékesen megszerezhető. Ahogy nő a jólét, nőnek a fizetések, javulnak a politikusjelöltek, fokozódik a közjó előremozdításáért folyó verseny, így tisztul majd a közélet.

Magyarországon kétféle embertípus foglalkozik politikával: akinek csak az anyagi előny számít, és akinek nem (csak). Hasznos, ha az van hivatalban, aki a közjót akarja előmozdítani, és az marad önként, elégedetten ellenzékben, aki ennél földhözragadtabb ambíciókkal rendelkezik. Sokba kerül? Mihez képest? Kevesebbe, mint egy olyan kormány, amely főtevékenységként lenyúl, és melléktevékenységként kormányoz. Közös érdek, hogy továbbra is mindenki megtalálja a számítását, az ország pedig fejlődjön.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése