2014. november 15., szombat

Marx helyett Smith után, szabadon 4. rész

Üzleti tervünk némi tökéletesítésre szorul, hogy következetesen megvalósuljon az "úgy másnak, ahogy neked" etikája.

A gyorsbüfé induló tőkéje 4 millió forint, az elvárt megtérülés 400 ezer. Viszont minden évben meg akarjuk duplázni a büfék számát, ezért további 4 millió hasznot is vissza kell forgatni a vállalkozásba. Minden új büfében 25% üzletrészt adunk a fizetése mellé az alkalmazottnak, aki egyben főnökké válik az új helyen.

A következő büfé helyzetét úgy írhatjuk le számtanilag, hogy van évi 12 millió hasznunk, ebből 300 ezer saját megtérülés, 100 ezer főnöki megtérülés, 2,25 millió saját visszaforgatott haszon, 0,75 millió főnöki visszaforgatott haszon, 1 millió az új alkalmazott üzletrésze a következő büfében, ahol már ő lesz a főnök. A többit felosztjuk 55%-45% arányban a főnök és az új alkalmazott bérezésére.

A harmadik büfében tehát saját üzletrész 2,25 millió (56,25%), az előző főnöké 0,75  millió (18,75%), az új főnöké 1 millió (25%). Ezáltal minden főnök érdekelt lesz a saját büféjében és a következő büfében is, mindenki mindenkire odafigyel, gondos gazdája lesz a saját befektetésének. És ez így megy tovább évről évre, büféről büfére, amíg a hálózat el nem ér egy ésszerű méretet, ahonnan nincs értelme tovább nőni. Ez nagyjából 6-8 év, attól kezdve mindenki szabadon kiveheti a rá eső üzletrészek utáni hasznot, a befektetés bőségesen megtérül. Nem mellékesen, a hálózat több száz főt foglalkoztat, és nekik köszönhetően néhány év alatt több száz új vállalkozó tőkéjét vonta be a gazdaságba.

Ha a hálózat már hírnévre tett szert, üzleti döntés kérdése, hogy egy-egy főnök minimum és maximum mekkora üzletrésszel rendelkezzen, hány új külső etikus befektetőt vonjunk be, és így tovább.

Erre az analógiára építve lehet új vállalkozásokat létrehozni és etikusan működtetni sok más iparágban, amíg csak ki nem tör az általános jólét - és persze utána is. Sok sikert, vállalkozó keresztények!

- vége -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése