2014. november 6., csütörtök

Szinódus közben


Ferenc pápa javaslatára egy évig tanácskoznak az egyházi vezetők a családok helyzetéről. Gondoljuk végig, hogyan jutottunk el a családokról szóló szinódusig.

Úgy, hogy Jézus házasságról szóló tanítása (életre szóló kizárólagos heteró kapcsolat) finoman szólva érvényét vesztette a keresztény világban. A társadalom döntő többsége irrelevánsnak tartja a Messiás tanítását e téren. Úgy vélik, Jézus egy kétezer éve halott öreg fószer, akinek lila gőze sem volt iPhone-ról, Facebook-ról, meg úgy általában a modernségről. Nem szerzett jogsit, sosem járt diszkóba, nem próbálta ki a spanglit, miért szólna bele a mai ügyekbe? Az egyház néha sopánkodott egy kicsit, de lényegében csendben asszisztált a folyamathoz, mintha maga is elhinné, hogy haladni kell a korral, lesz ami lesz. A világ tele lett problémákkal, széteső családokkal, sérült gyerekekkel, lelki beteg fiatalokkal és idősebbekkel, akik mindenfelé keresik a problémáik okát, kivéve az evangéliumtól való eltérést - ez mint lehetséges ok fel sem merül senkiben. Pedig amit ma modernnek nevezünk, annak a lényege réges rég megvalósult többek között Babilonban, Rómában, a perzsáknál és az ókori görögöknél. Nem jött be nekik, összeomlottak a "modernségtől", Jézus idejére ebből világos tanulságok fogalmazódtak meg. Lenne bőven ellenérv, amellyel reagálhatnánk arra az ötletre, hogy Jézus nem releváns, mivel az általunk ma megélt ügyekről "nincs képben". A személyközi kapcsolatok terén semmi újat nem tudunk felmutatni az ókorhoz képest.

Mit tesz erre az egyház? Megértően elfogadja, hogy láthatóan probléma van a családok körül, valamit kéne vele kezdeni, az okát nem sejtjük, most kell majd izgalmas szellemi feladatként kinyomozni. De igazából nem az ok és annak kezelése a lényeg, hanem a tünetek enyhítése. Ne vacakoljunk az alapbetegséggel, mert ahhoz durván be kellene avatkoznunk a beteg magánéletébe és életmódjába, csillapítsuk inkább a felszíni jeleket. (Miszerint az új párkapcsolatban élők szeretnének áldozni, és ez adminisztratív nehézségbe ütközik. Nézzük meg, mit kezdhetnénk ezzel a tünettel, csillapítsuk a lelki fájdalmukat.) Az egyház udvariasan smúzol a médiának, hátha jó lesz az valamire. Összejön egy műhely, amelyről a világ egyelőre úgy tudja, hogy most fogják majd pappá szentelni a szentségi melegházasságban élőket - ennél kevesebbel nem éri be a "modern" közönség, Ferenc megnézheti magát, ha nem hozza a minimumot. Ezután már csak el kell ismernie, hogy személy szerint ő tette AIDS-essé fél Afrikát, amikor nem használt óvszert, ő követte el a holokausztot, minden családon belül ő erőszakolt meg mindenkit, ezért most ünnepélyesen feloszlatja az egyházat, felvilágosult demokrata lesz, és a médiától máris megkapja a "jó pápa volt" minősítést. Nyilvánvalóan érdemes ezen a vonalon gürizni, az elismerés karnyújtásnyira van.

Közel-Keleten gyilkolják a keresztényeket, erről ájtatos szavakat hallhatunk néha, hogy legyen már béke, skacok, ne izéljetek már egymással szerte a világban. A délvidéki magyarverésekre emlékeztet a helyzet, amikor a szerb hatóságok megállapították, hogy egyes emberek vernek kettes embereket, de a jelenségnek nincs beazonosítható etnikai profilja. Közel-Keleten elvben vallási szélsőségesek gyilkolnak univerzális demokratákat, akik hébe-hóba, mintegy mellesleg keresztények (a magánszférájukban, ami nem tartozik ránk). A lényeg a vallási szélsőségesség elleni általános küzdelem, ideértve a kereszténységet mint evidens szélsőséget is. Történelmi szégyen, hogy az egyház fél nevén nevezni a jelenséget, és úgy kiállni Jézus kötevőiért, hogy ténylegesen életben maradjanak.

Ebben a háttérben folyik az ájtatos latolgatás, hogy a Windows7-ről a 8.1-re váltás mint soha nem látott, és a Messiás által előrejelezhetetlen intergalaktikus változás vajon teljesen érvényteleníti-e Jézus tanítását, vagy csak részlegesen. Lehet szavazni, hogy mi legyen az evangélium új, korszerű szövege. Nem tetszik a régi? Addig nyomod a szavazógombot, míg át nem írják. Itt az új szolgáltatás: JoD, Jesus on Demand, a testre szabható, felhasználóbarát evangélium.

Szerinted is elavult Jézus tanításához alkalmazkodni, a 21. században élünk, ezért alkalmazkodjon Ő, különben megsértődik a felhasználó? Senkit ne zaklassunk Jézus régi-régi, maradi rögeszméivel, hiszen kinek a Messiás, kinek a Messiásné?

Vagy merjük kimondani, hogy Ábrahám a hibás, amiért intoleráns szövetséget kötött Istennel? Illetve Isten a hibás, amiért intoleráns szövetséget kötött Ábrahámmal. Ezért van, hogy három intoleráns vallás törekszik világdominanciára, és mindhárom Ábrahámra hivatkozik. Ábrahám örökösei végigjárják a világot, mindenkihez becsöngetnek, és nem távoznak dolguk végezetlenül. Mindenképpen világuralom lesz, három opció létezik. A szellemi arisztokrácia, az égre emelt kard és a szeretetteljes etika uralma közül lehet választani.

2 megjegyzés:

  1. A cikkel alapvetően egyetértek, kivéve azzal, hogy a három ábrahámi vallás küzdene a világdominanciáért. Akik hatalomra törekszenek, illetve hatalommal bírnak, már rég eltávolodtak saját vallásuktól. Leginkább érvényes ez a keresztény világra, de egyre inkább ez a helyzet az iszlám világban és a zsidók között is. Az Iszlám Állam esete látszólag ellentmond ennek, de meggyőződésem, hogy ők nem a valódi iszlámot képviselik, és kívülről igencsak "besegítettek" nekik a vallásuk félreértelmezésében.

    VálaszTörlés