2011. április 27., szerda

Önvédelmi gyorstalpaló keresztényeknek

Megfigyelésem szerint ateista és New Age harcművészeti klubokban, továbbá tömegkommunikációs csatornákon oktatják azokat az összpontosított, hatásos támadásokat, melyektől egy csapásra kifekszik egy megtermett, életerős keresztény. Ne legyünk védtelenek a támadókkal szemben. Ideje megtanulnunk néhány egyszerű hárítást, amellyel a negatív energiát pozitívvá alakítva és a támadóra visszavezetve kialakulhat egy értelmes beszélgetés.

Bevezető meditációs gyakorlatként gyűjtsünk átadható pozitív energiát: Jézus a világ legátgondoltabb, legnemesebb, leghaladóbb filozófiáját adta nekünk a kereszténységgel. Két főparancsa: szeresd Istent teljes szíveddel és elméddel; szeresd felebarátodat, mint önmagadat. A vallási túlzásoktól így óv: nem az ember van a sábeszért, hanem a sábesz az emberért. A keresztény életformáról ezt tanítja: legyetek szelídek, mint a galamb, és okosak, mint a kígyó. A keresztények a világ világosságát hordozzák, nem roskadhatnak magukba az első rosszindulatú szótól.

A kereszténység támadói visszaélnek azzal, hogy a keresztények az átlagnál nagyobb lelkiismerettel és felelősségérzettel rendelkeznek, és empatikusan gondolkodnak a körülöttük élők problémáiról. A támadó technika mindig egy hamis alapokra felépített álprobléma, amelynek nem a felépítményével, hanem a kiinduló állításával van vitánk (ahogy Jézust is légből kapott feladványokkal keresték, hogy zavarba hozzák és ellentmondásba keverjék, ám ő váratlan nézőpontváltással mutatott rá a kor öntelt értelmiségének képmutatására). Kövessük mi is a példáját.

1. technika - Támadó: a hit magánügy. Keresztény: szólásszabadság van, a kereszténységemről ott és annak beszélek, ahol és akinek akarok. Te is szabadon beszélhetsz a saját hitedről. Tényleg, te mit vallasz arról, honnan jöttél, mi vagy, hová mész?
2. technika - Támadó: az egyház ne politizáljon a szószékről. Keresztény: a templom a keresztények közösségi területe, helyénvaló, ha ott az élet minden területére útmutatást adnak. Te a szólásszabadságoddal visszaélve elvitatod a keresztények szólásszabadságát? Viselkedj demokratához méltóan.
3. technika - Támadó: a keresztények képmutatók. Keresztény: Jézust követjük, célunk a világ jobbá, igazságosabb tétele; a keresztények nem angyalok, de nem is balekok. Olvasd el az Újszövetséget, és beszéljük meg.
4. technika - Támadó: nem vagy igazi keresztény, Jézus azt mondta, ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel*. Keresztény: Jézus azt is mondta, hogy a keresztények a föld sója; ha a só ízét veszti, kidobják az útra és eltapossák. Te is ezzel próbálkozol éppen, csakhogy én nem vagyok sótlan: elmondom neked, hogy az említett gondolaton kívül mi mindent tanított még Jézus.
5. technika - Támadó: a keresztény köteles mindenkinek mindent megbocsátani. Keresztény: ennek feltétele a bűn megvallása, a bűnbánat, a bocsánatkérés, a jóság megfogadása és elégtétel adása; amint ez megtörtént, a keresztény jóindulatára van bízva a megbocsátás. Amíg a feltételek nem teljesültek, képmutatás megbocsátást várni.
6. technika - Támadó: a jó keresztény nem indulatos. Keresztény: Jézus indulatosan kergette ki a templomból a pénzváltókat, mert az szolgálta a célját. A jó keresztény a világot akarja jobbá, igazságosabbá tenni, ehhez igazítja a módszereit. Ha neked indulatmentes ötleted van erre, mondd el.
7. technika - Támadó: hol a szerénységed, keresztény, hát erre tanít Jézus? Akkora az arcod, mint egy ház. Keresztény:  porszem vagyok, de Jézust hordozom, ebből merítek erőt. Én Isten mindenhatóságát vallom, te meg magadat tartod élet és halál, kezdet és vég urának. Melyikünk a nagyképű?
8. technika - Támadó: nincs benned semmi szeretet, egyszerű gyűlölködő ember vagy, nem keresztény. Keresztény: Jézus azt mondta, szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Én annyira szeretlek, mint magamat. Ugyanolyan jót akarok neked, mint saját magamnak. Te mennyire szeretsz engem, hogy ártani akarsz nekem?
9. technika - Támadó: az egyház tele van pedofilokkal. Keresztény: a világ van tele pedofilokkal, mert a média teleszórta erőszakkal és perverzitással; sajnos az egyház sem mentes ettől, még ha sokkal kisebb arányban érintett is, mint az összlakosság. A pedofíliát nem szabad mentegetni, és ugyanígy képmutatás a média felelősségét tagadni.
10. technika - Támadó: az egyház dúsgazdag, miközben emberek éhen halnak a világban. Keresztény: ott halnak éhen, ahol az egyházat nem engedték jelentős tényezővé válni, hiszen az egyház jobb és igazságosabb világot épít. Az emberek a jézusi tanítás ellenségeinek önzése, kapzsisága, képmutató rosszindulata miatt halnak éhen. Elgondolkodtál már azon, neked mekkora részed van a halálukban és az abortusz százmillió áldozatának halálában?
11. technika - Támadó: a pápa miatt terjed az AIDS Afrikában, mert az óvszer ellen beszél. Keresztény: a pápa arról beszél, hogy férfiak és nők szentségi monogám házasságban éljenek nemi életet, és vállalják a megfoganó gyerekeket. A liberálisok óvszert osztanak. Szerinted az életre szóló monogám, heteroszexuális házasság vagy a "kecskével is lehet, ha kotont használtok" módszer a biztonságosabb?
12. technika - Támadó: a keresztények képmutatók, mert vizet, azaz szegénységet és búbánatot prédikálnak, pedig ők is szeretik a bort, a szexet, a jólétet. Keresztény: Jézus a világ jobbá, igazságosabbá tételére tanított minket. Szerinted jobb és igazságosabb lesz a világ, ha mindenki szegényen és búsan ájtatoskodik? Nos, ha csak ezért nem akartál eddig kereszténnyé válni, fel a fejjel: az örömhír többről, másról szól. Figyelj, elmondom neked.

Figyelem: a fenti fogások alkalmazása teljesen veszélytelen és ártalmatlan, semmiféle sérülést nem okoz a támadónak, legfeljebb a megtámadott keresztény nő egy kicsit a szemében. Egyelőre ezeket a technikákat tanuljuk meg készségszinten alkalmazni, s mivel a támadó klubok módszeresen fejlesztik a kifektetésünket célzó új fogásokat (nem csoda: a kereszténység 2000 éve botránykő), hamarosan középhaladó technikákkal jelentkezem. Addig kitekintésként javaslom az asszertivitásról írott rövid okfejtésem elolvasását.
*Jézus valójában nem mondott ilyet, bár van hasonló tanítása. Köszönöm Torma Péternek, hogy rámutatott a tévedésre.

2 megjegyzés:

  1. Jézus nem mondott olyat, hogy ha megdobnak kővel, akkor dobj vissza kenyeret. (Ha tévedek, akkor kérlek írd meg az igehelyet!)

    Nem gondolnám, hogy Jézus indulatos volt, amikor kiűzte az árusokat.

    És köszönöm az írásodat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van a kő-kenyérben, köszönöm, hogy felhívtad erre a figyelmemet. (A szöveget csak azért nem írom át, hogy minél többen értesüljenek.)

      Nekem úgy tűnik, hogy Jézus felháborodottan űzte ki az árusokat, ezért használhatott erős szavakat („rablók barlangjává tettétek”).

      Törlés