2011. december 3., szombat

Hogyan szólíthatja meg a zseni a köznépet

LMP-s aláírásgyűjtésen jártam ma reggel. Schiffer András, akiről két poszttal ezelőtt írtam, hogy a három született politikai zseni egyike, láthatóan elbizonytalanodott, kommunikációs problémákkal küzd. Kínos választás elé került: vagy a bázisdemokratát adja félszívvel, és szembesül a választói érdektelenséggel, vagy igyekszik populárisan szólni, és szembesül populizmusa kudarcával.

Az LMP MUNKÁT, LEVEGŐT! című petíciója részletes elemzést érdemel, pontonként haladva. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy
1. törölje el az igazságtalan egykulcsos adórendszert!
- A Fidesz retorikájával szemben az adórendszer nem egykulcsos, ez a követelés tehát máris teljesült.

2. vonja vissza a dolgozókat megalázó és megsarcoló munkatörvénykönyv-tervezetét!
- Az új MT mérsékelten amerikai stílusú, azaz viszonylag sok jogot ad a vállalatnak, viszonylag keveset a munkavállalónak. Az amerikai gazdaság híresen versenyképes, az amerikai életszínvonal híresen magas, és az új magyar MT messze nem olyan darwinista, mint amerikai párja. Röviden: a két világ előnyeit gyúrja egybe. Az LMP követelése félintelligens vitában sem védhető fél percnél tovább.

3. újabb drága és veszélyes atomerőmű helyett a megújuló energiát támogassa.
- Internetes vitákból tudom, hogy Németország néhány éven belül elvben leállítja az atomerőműveit, ám nincs megfelelő alternatívája, tehát francia atomerőművektől vesz majd áramot. Ez akkora hülyeség, hogy a praktikus németek alighanem visszavonják a végrehajtás előtt. Az LMP követelése tájékozatlan körben akár 3 perc vitát is túlél, de ha a közönség alszik rá egyet, másnap reggel megvonja az LMP-től a szimpátiáját.

4. állítsa le az iskolabezárásokat, és ne vonja el a pénzt az oktatástól!
- A Fidesz/KDNP tehet róla, hogy kevesebb gyereket vállal a magyar társadalom? Éppen ellenkezőleg. A Fidesz tehet róla, hogy kevesebb gyerek oktatására kevesebb pénz kell? Ez alapfokú matek. A Fidesz tehet róla, hogy Magyarország adóssága másfélszer akkora, mint amikor 2002-ben átadta a stafétát a baloldalnak? Ugye nem? Ezek után, egy világválság közepén, kevesebb gyerekre ugyanannyi oktatási pénzt követelni attól a kormánytól, amelyiknek vajmi kevés köze van a gazdasági mozgástér beszűküléséhez, az a demagógia tankönyvi példája.

5. nyújtson igazságos megoldást minden devizahitelesnek! (Vezessen be kamatplafont.)
- Minden devizahitelesnek egyetlen kormány sem tud kikezdhetetlenül igazságos megoldást kitalálni. Az LMP sem tud. A kamatplafon nem hoz többet, mint az árfolyamplafon -- sem törlesztési előnyben, sem a pénzvilág dühe szempontjából. Ugyanannyira nem "ortodox" és nem jogállami megoldás, mint a Fideszé, ráadásul a Fidesz imázsának (már) nem árt a kemény kéz, míg az LMP számára kínos ellentmondás e jogállami elkötelezettségbe ütköző követelés.

Ez a petíció a kárhozat útja. Két év múlva nem azt kérdezik majd a reménykedő választók, hogy az MSZP-vel szövetkezik-e a párt a választáson, hanem hogy visszalép-e a Jobbik jelöltje javára. A fenti követelések alapján az LMP-re a "zöld Jobbik" jelző illik.

Az úttévesztés oka álláspontom szerint az, hogy Schiffer András kiemelkedő képességeivel eddig nem tudott kellően érvényesülni, mert túlerőltette a bázisdemokráciát. Mindenki hangjából próbált működőképes üzeneteket kialakítani ahelyett, hogy bízott volna a saját IQ-jában, politikai játékösztönében, leadership-jében és karizmájában. Előrelépést hozhat saját kvalitásainak karakteres érvényre juttatása és a közösség szolgálatába állítása. A jövőben nem egy demokratikus bizottság által megszavazott teve hátán kéne indulnia az ügetőn, hanem saját, külön bejáratú, száguldó pegazusán. Az LMP tagsága választhat, hogy hagyja Schiffer urat remekelni, szurkol neki és ünnepel, vagy báziskodik tovább, míg ki nem fogy a lába alól az út.

Milyen tanácsot adnék Placido Domingonak, ha a milanoi Scala helyett Lagzi Lajcsi sójában szeretne tarolni? Kedves Placi! Neked akkora hangod van, hogy nagyszínpadon diadalmaskodhatsz vagy sehol. Egy esztrádműsorban Soltész Rezső is simán leénekel. Ha rejtélyes okból ragaszkodol, hogy mégis fellépsz Lagzi Lajcsinál, akkor ne a Hullaszilvaafárólmostjöttematanyárólt erőltesd, mert amilyen akcentusod van, ki fognak vele röhögni. Ne próbáld kitalálni, mi tetszene a közönségnek. Ne a barátaid stílusában danolássz. Ne az énektankönyvet mondd fel. Engedd ki a világklasszis hangodat, és énekeld szívből a dalt, mely a lelkedben zeng.  Azt a dalt, amelyikben őszintén, hosszú távon hiszel. Amelyiknek az elénekléséért megszülettél, és amelyik sikere nélkül üres lenne az életed. Arasd le az olcsó babért, de aztán ne haknizz többet szüreti bálokban. Mars vissza gyakorolni, míg átütő tehetségeddel valódi sikert nem aratsz. Hol máshol, mint a Scalaban?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése