2011. december 15., csütörtök

Logikai szarvasvadászat

Ateesh6800 fedőnevű kollégámtól kitűnő vitakultúra útmutatót kaptam, a vitakultúra fellegvárából, Amerikából ( http://www.csun.edu/~dgw61315/fallacies.html ). Ez a praktikus útmutató összefoglalja a közéleti viták során előforduló leggyakoribb logikai hibákat és lehetséges alkalmazásukat. Lelkesen megosztom angolul nem perfekt olvasóimmal a lényegét.

A viták lényege nem csak a logika, hanem a szellemes nyelvhasználat, a meggyőző érvelés, továbbá egy külső hallgatóság meggyőzése. Azért célszerű megtanulni a logikai hibákat, hogy rámutathassunk a vitapartner következetlenségeire. Nem kötelező tartózkodnunk e fogások alkalmazásától, vigyázzon a vitapartner!

Mutassunk rá a másik fél logikai hibáira azok latin nevével, jelezzük, hogy az ókor óta ismert trükkről van szó, majd mondjunk rá olyan példát, amelyik kedvezőtlen a vitapartner érvelésére nézve. Pl.: Érv: Helytelen az abortusz betiltása, mert a közvélemény többsége nem támogatja. Ellenérv: Ez logikai trükk, latin neve argumentum ad populum, azaz hivatkozás a közvéleményre. Az 1800-as években a közvélemény többsége helyénvalónak találta a rabszolgatartást, de attól még nem volt az.

Argumentum ad antiquitatem: (Folyt. köv. Sajnos most nincs elég időm befejezni, addig olvassátok a fenti linken található angol eredetit.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése