2011. december 6., kedd

Egy vérből valók vagyunk, te meg én

A minap érdekes útitárs került mellém a gépen Frankfurtból Budapest felé: egy 15 éve az USA-ban élő fiatal hölgy látogatott haza a családjához.

Sok érdekes témát találtunk, egyebek mellett arról beszélt, hogy Amerikában a magyaron kívül minden náció/etnikum összetart. A hölgy egyik barátnője örmény. Tőle tudja, hogy ha egy örmény megérkezik egy amerikai városba, akkor első dolga, hogy a telefonkönyvből kikeresi a lehetséges örmények nevét, felhívja őket, bejelentkezik, és beilleszkedik az örmények helyi közösségébe. Evidens, hogy ruhát örménytől vesz, hogy örmény fodrásszal csináltatja a frizuráját, és maximálisan összetart a nemzetével.

Útitársam hozzátette, hogy így van ez a többi nép tagjaival is, kivéve a magyarokat. 



A wita.hu címen található kiváló portál ihletet adó vitáinak egyikében felmerült a következő tiborci panasz: "A kisboltok sorra megszűntek, ott vannak az üzletházak, a multikkal."
Válaszom: Nekünk, magyaroknak együtt kell képviselnünk az érdekeinket a magyar termékek vásárlásával. 
Erre a következő konstruktív hozzászólás érkezett:
"Na ez az értelmetlen közösségi gondolkodás, de ha csak a jóhangzás a cél. Mi nem is ismerjük egymást, ritkán fordul elő, hogy közösen vásárolunk, az is, hogy egy helyen. Hogy tudunk mi együtt bármit is tenni?"
Válaszom: Ha történetesen nem magyarnak, hanem a világ bármely más népébe születsz, akkor tudnád, mekkora nonszensz állítást írtál. (Még nem érkezett viszontválasz.)

Szerencsére a magyarok jó része kezd egészséges, azaz ellenségképmentes összetartozást érezni, és a továbbiakban lebeszélhetetlen a nemzetkénti viselkedésről.



(Így gondolkodtak Platón idejében is: .... kiváló idézet áll majd itt, ha megtalálom, azt hiszem, Az államban)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése