2014. október 17., péntek

Sikerkalauz keresztényeknek 12. fejezet

(Kiegészítés a művészeti sikerről szóló fejezethez
A médiasikert egy koncepcióváltás alapozza meg: szenzációk és negatív hírek helyett folyamatos tájékozottságot adó híreket kell összeválogatni. Afrikáról, Ázsiáról, Közép- és Dél-Amerikáról szinte semmit sem tudunk, amíg nem történik ott valami katasztrófa. Ez így elbutítja a médiafogyasztót. A tisztességes média folyamatos képet ad a világ lényeges eseményeiről, a gazdaság és a társadalom állapotáról, ezáltal tájékozottá teszi a médiafogyasztót. A tisztességes média felhívja arra a figyelmet, hogy a médián kívül is van élet. Sztárpletykák helyett ki-ki foglalkozzon a saját családjának az ügyeivel, attól lesz boldog. Ez a szemléletváltás teszi sikeressé a keresztényeket a médiában.)

Világméretű siker
Az Ószövetségi jóslatok szerint a zsidó Messiás egy új világrendet alakít ki, amelyben az emberek egységben, igazságosságban, békében és jólétben élnek. Ez a jóslat Jézussal megvalósult.

Sokáig tartott, amíg Jézus, a zsidó Messiás értékrendje kellően széles körben elterjedt, és amíg a követői alkalmassá váltak arra, hogy példát mutassanak az egész emberiségnek, de ez az idő is eljött. Ahogy az emberiség betöltötte a földet, világossá vált a népek és kultúrák kölcsönös függősége. Ma már senki nem élhet elszigetelten, mert ha nem törnek rá a szomszéd ország katonái, akkor rátörnek a gazdag országok turistái. Nincs hová menekülni, nincs hely a magányos visszavonulásra.

A jóléttel együtt a civilizációnk sérülékenysége is világossá vált: elég egy rossz fordulatot vevő fegyveres konfliktus vagy a kultúrák erőszakos versengése, és legjobb szándékaink ellenére tönkretehetjük a bolygót, és vele együtt a jövő generációinak életét, esélyeit. Itt az idő, hogy erőszakmentesen elterjedjen az egyetlen aktívan toleráns és fenntartható világnézeti-erkölcsi rendszer, a kereszténység.

Egyedül a Jézus által alapított messiáskövetés alkalmas rá, hogy egységet, társadalmi igazságosságot, békét és jólétet biztosítson az egész emberiség számára.

Ezt az üzenetet kizárólag önkéntes belátásra alapozva lehet sikerrel átadni a világnak. Eddig sehol sem tört ki tiltakozás a Coca Cola kellemes íze, a farmer, az autók, a repülők, az orvostudomány, a kocogás, az egészséges életmód, a laptopok és táblagépek, vagy a mobiltelefonok terjedése miatt. Az emberiség egy része ugyan elutasítja őket, de ugyanez a rész az utakat, a gyárakat, a kórházakat és az iskolákat is elutasítja, ezzel - a saját társadalmának többsége szerint is - megkérdőjelezhetővé teszi a jó szándékát és/vagy az ép eszét.

A kereszténységgel szemben is leginkább azok tanúsítanak ellenállást, akik kamaszos lázadó lelkülettel nem kérnek a boldogságból, a testi-lelki egyensúlyból, mert... csak. Ez az álláspont nem igazán meggyőző, különösen akkor, ha a szeretteik boldogságát is dacos lázadás tárgyává szeretnék tenni. Keresztény felfogás szerint az egyénnek a maga életét sincs joga boldogtalanná tenni, nemhogy másokét! Ez persze intuitív kérdés, mert egyfelől miért ne lenne, másfelől meg miért lenne rá joga? A vitában nincs középutas megoldás, végső fokon a fenntarthatóság dönt: a lázadók az evolúció veszteseként visszaszorulnak, utódaik a példájukból okulva inkább a boldogságot választják.

A kereszténység a világdominancia küszöbén áll, minden idők legjobb, legigazságosabb, legtoleránsabb, legdemokratikusabb, legmeritokratább, legbékésebb és legjólétibb társadalmait hozta létre, példát állítva az emberiség elé. Csak tudatosítanunk kell a kereszténység mellett szóló egyedülálló érveket, és fel kell mutatnunk a példát, hogy a judaizmus szerinti Messiás értékrendje önkéntes alapon irányadóvá váljon az egész emberiség számára.

Jézus azt mondta: tegyetek a tanítványommá minden népet. A saját boldogságunk, a szeretteink boldogsága, a közösségeink sikere és az egész emberiség jóléte érdekében éppen ezt tesszük. A siker elkerülhetetlen.

- vége -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése