2012. január 8., vasárnap

2012 -- a Nemzeti Összetartás Éve, 1. rész

Végre hatékony a magyar törvényhozás

Számtalan nemzeti érdekben gondolkodó választót ejtett zavarba az az ellenzéki kritika, hogy a Fidesz össze-vissza kapkodva hozza meg a célszerűtlen jogszabályokat. Felszínesen nézve az állítás nem nélkülöz minden alapot, hiszen erőltetett menetben születnek meg nagy horderejű törvények, lényegi módosítások történnek az utolsó pillanatban, és gyakran röviddel az elfogadás után már módosítják is a jogszabályt. Megalapozott az ellenzék kritikája?

Nem, a Fidesz ugyanis a világ legfejlettebb minőségügyi rendszerének megfelelve alkotja a jogszabályokat. A teljes körű minőségirányítás (Total Quality Management, TQM) atyja, a japán Shoji Shiba (ejtsd: Sodzsi Siba) professzor dolgozta ki azt a problémamegoldási elvet, amely egyebek mellett legendássá tette a japán autók minőségét.

A világhírű szakember módszerének lényege, hogy egy menetben elégedjünk meg 70%-os megoldással, azt azonban gyorsan, egyszerűen alkossuk meg, és azonnal hajtsuk is végre. A következő körben már a fennmaradó 30%-ra keressünk 70%-os megoldást, a harmadik menetben pedig a maradék 9%-ra. Így három gyors körben az eredeti probléma 97,3%-át sikerül megoldanunk. Shoji Shiba professzor időskorában felülvizsgálta ezt a módszert, és lefelé módosította az elvárást. Ma már azt tanítja, hogy egy körben elég a probléma 60%-át megoldanunk!

Nekünk, önbizalomhiányos magyaroknak kultúrsokkot jelent a módszer, hiszen ahhoz szoktunk, hogy agyonbeszéljük a problémáinkat. Nem elégszünk meg 99%-os megoldással, mindig találunk egy hajánál fogva előrángatott szempontot, és emiatt 20 év alatt egyetlen komoly ügyünkre sem voltunk képesek megoldást találni. A Fidesz szakított ezzel a tehetetlenkedéssel, végre elkezdte megalkotni a Magyarország demokratikus működéséhez szükséges törvényeket. Ki mondta, hogy első körben évtizedekre szóló minőségű jogszabályt kell alkotni, mert különben..? Különben egy hónap múlva ki kell javítani, majd egy éven belül még egyszer, és addigra nagyjából rendben lesz. Ez a korszerű, hatékony, minőségi módszer. Ha a Toyotánál bevált, a magyar parlamentben is működni fog.

Az Alkotmánybíróság higgadtan, tárgyszerűen fogalmazott, amikor nemrég visszaküldte javításra a médiatörvényt és még néhány jogszabályt. Az ellenzék hatalmasra fújta a lufit a kormány alkalmatlanságáról, és hozzáteszem, hogy helyesen, hiszen ez a dolga. A kritikai gondolkodásra képes választóknak meg az a dolguk, hogy a nemzet érdekeit figyelembe véve értékeljék a kormány munkáját. A nemzet érdekét jobban szolgálja egy két-három körben tökéletesített törvény, mint egy elvben 120%-os, csak éppen soha meg nem születő, vagy a végrehajtás során kiskapukkal teletűzdelt jogszabály.

Mennyiben kritizálható az új törvények célszerűsége? Az ellenzéknek nemrég nyolc éve volt törvénykezni, megalkothatta a szája íze szerinti jogszabályokat. Most az aktuális kormány teszi ezt. Konkrét ötleteidet, javaslataidat tedd fel ide komment formájában, valamint küldd be a fidesz@fidesz.hu címre is, ezzel a magyar törvénykezés hatékonyságát segíted.

Shoji Shiba professzor munkásságáról bővebben: http://www.kivalosag.hu/web/id334.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése