2012. január 15., vasárnap

2012 -- a Nemzeti Összetartás Éve, 7. rész

Miénk a földkerekség legjobb (és egyetlen) álamelnöke (sic)

Az ellenzék Schmitt Pál szemére veti, hogy nem tud helyesen írni, hogy viccesen járkál újévi beszéde közben, és hogy a doktori dolgozatát plagizálta -- tehát nem alkalmas köztársasági elnöknek. Jogos ez a kritika?

Schmitt Pál tényleg álamelnöknek írta az államelnök szót, viccesen járkált újévi beszéde közben, és elképzelhető, hogy a doktori dolgozatát részben tényleg plagizálta. Ettől azonban még tökéletesen alkalmas köztársasági elnöknek a mostani reformidőkben. Ne feledjük, hogy az ellenzék szerint Sólyom László szuper köztársasági elnök volt. Ne feledjük azt sem, hogy mai dicsérői két éve még teljesen alkalmatlannak tartották a szerintük Fidesz-bérenc Sólyom Lászlót, pedig ő garantáltan tud helyesírni, nem járkált beszédei közben, és aligha másolta padszomszédjáról a doktoriját. Mindez nem tette őt elfogadhatóvá a hazai baloldal szemében, legalábbis nem akkor, amikor hivatalban volt. Az ellenzéki kritikát tehát nem árt némi kritikával kezelni.

Ne feledjük azt sem, hogy 2006-ban az őszödi beszéd miatt tüntetőket durván szétverte a rendőrség, és Sólyom László diplomatikusan megfogalmazott aggályaira fittyet hányt a baloldali kormány. Hiába volt művelt, kulturált a magyar elnök, az akkori Alkotmány (melyet a sors iróniájaként többek között ő maga dolgozott ki 1989 táján) bohócszerepre kárhoztatta. A rendszerváltozáskor alighanem az volt a feltételezés, hogy miniszterelnökeink nem akarnak demokratikus tüntetéseket karhatalommal szétveretni, így felesleges az elnöknek hatáskört adni a mindenkori kormány lemondatására. Ez a feltételezés nem számolt Gyurcsány Ferenccel. Tetszik vagy sem, a köztársasági elnök funkciója ezzel kiüresedett, teljesen értelmetlenné vált.

Schmitt Pál bevallottan a magyar törvényhozás motorja és nem féke. Sportdiplomata múltja alapján nem is várható el tőle, hogy egyszemélyben megelőlegezze a törvények alkotmánybírósági vizsgálatának eredményét. A gyors jogszabályalkotásra azért van nagy szükség, mert Orbán Viktor napoleoni reformhadjáratba kezdett, és több ezer mérföldet kell még serege élén megtennie, mielőtt beáll a tél. Ha a katonák éhezni, fázni kezdenek, a reformhadjárat kudarcot vall, és azt nem a Fidesz, hanem az egész nemzet sínyli meg.

Schmitt Pál nem ellensúly, hanem a hadtáp része, ebben a formában szolgálja a magyar nemzet érdekét. Számunkra ez a lényeg. Édesmindegy, milyen a helyesírása, járkál-e ünnepi beszéde közben, illetve miből hogyan doktorált. Magyarországnak létérdeke a nagy ellátó rendszerek átalakítása, és az Orbán-Schmitt duó a legjobb úton halad az átfogó reformokkal. 2014-ben újra dönthet a választó, hogy az ország megújulása érdekében megérte-e megkötni a formai kompromisszumokat.

Addig legyünk rá büszkék, hogy végre valaki képesnek bizonyult az átalakításokra, az érdemekről pedig döntsön az utókor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése