2013. május 18., szombat

Hogyan válasszunk úszómestert?

Először készítsünk munkaköri leírást, amelyből kiderül, mi lenne a feladata. Ha ez megvan, akkor levezethetjük belőle a jelöltektől elvárt tulajdonságokat. Például tudjanak úszni, vízből menteni, odafigyelni a fürdőzőkre. Fontos, hogy jól társalogjanak a büfében? Hogy kiválóan ultizzanak? Hogy imádják a sört? Nem igazán.

Ebből következik, hogy a jelentkezőket nem az ultiról és a sörről faggatjuk, hanem az úszásról és a mentésről. Nem fanyalgunk, hogy jó, jó, úszni és menteni tudnak, na de kártyázni meg a büfében beszélgetni, azt nem, tehát menjenek szépen haza.

Ez egy közéleti portál, így talán sejthető, hogy politikai hasonlatról beszélek.

Egy ország vezetőit nem olyan alapon választjuk, hogy szépen mosolyogjanak külföldön, hogy maguk is elhiggyék, amit hazudnak, vagy hogy (állítólag) ingyen dolgozzanak. Azért választjuk őket, hogy jólétet és jó közérzetet teremtsenek az általuk vezetett közösségben. Ehhez kell egy kevés demokratikus forma, és nagyon sok demokratikus tartalom. Kell hozzá gazdasági hozzáértés és tettrekészség. Ha jó sváda és szép nyakkendő is tartozik hozzá, üsse kő, de nem ez az elsődleges szempont. Válság van, most úszni kell, többnyire árral szemben, és menteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése