2013. május 19., vasárnap

Vasárnapi munka

(Különkiadás)
Tüntetnek a francia barkácsáruházi dolgozók. Követelésük tárgya a vasárnapi munka. Nem az abbahagyása, hanem az elkezdése, jelenleg ugyanis nem szabad vasárnap nyitva tartani. Azt kérik a hatóságoktól, hogy oldják fel a szakszervezeti és munkásjóléti okból bevezetett tilalmat. Dupla bért kapnának a pihenőnapi munkáért, és most, hogy a bal-lib kormány regnálása alatt romlik az életszínvonal, ez fontos jövedelemkiegészítést jelentene számukra.

Országaink keresztben mozognak. Miközben a franciák engedélyt kérnek gürizni, nálunk lassan időszerű lesz betiltani a vasárnapi nyitva tartást. Nem gondolom, hogy több barkácsárut vásárolnak az emberek attól, hogy plusz egy nap nyitva tart az áruház -- ugyanazt a mennyiséget veszik meg, csak időben jobban széthúzva. Az élelmiszerrel más a helyzet, azt meg lehet enni szabadidőben, tehát igenis számít, hogy be lehet-e ugrani vasárnap egy újabb fordulóra. Kevésbé tudom elképzelni, hogy a hétvégén unatkozó család barkácsáruházban üti el az idejét, és pótcselekvésként felesleges metszőollókat meg kandallóbetéteket vásárol. Változatlan forgalom mellett hosszabban nyitva tartani pedig veszteség, rossz üzletpolitika, az áruház-tulajdonosok helyében inkább biciklit, uszodabelépőt és edzőtermi bérletet adnék a dolgozóknak, hogy egészséges módon vezessék le a kihasználatlan energiákat.

Ha francia barkácsáruházban dolgoznál, kivonulnál tüntetni, hogy családodtól távol, melóval tölthesd a hét egyetlen pihenőnapját?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése